Održan Međunarodni Festival vina ŽUPA 2022.

Prema istorijskim i arheološkim izvorima u Župi se na tragu vina živi već više od 3000 godina. U pisanim dokumentima prvi put se pominje još 1196. u Studeničkoj povelji, gde stoji zapisano da je župan Stefan Nemanja manastiru Studenici darovao vinogradarska sela u Župi.

Župa je danas poznata po vinogradima i vrednim vinogradarima koji pronose slavu ovog kraja jer su geografski, klimatski i pedološki uslovi sigurno među najboljima u Srbiji za gajenje vinove loze.

Aleksandrovac svojim geografskim položajem gospodari brežuljcima i otvara pogled na vinograde Župe i proplanke Kopaonika. Župsko vinogorje se nalazi u zapadnom delu Srbije, u slivu Zapadne Morave i njenih pritoka. Vinogradi u Župi su rasprostranjeni na oko 3.000 ha.

Međunarodni Festival vina ŽUPA 2022  održan je u  u svečanoj sali “Župski dvor” u Aleksandrovcu 1.maja.

Degustacija i prodaja proizvoda, sklapanje dogovora sa predstavnicima ugostiteljskih i trgovačkih kuća, okrugli stolovi i predavanja o vinu, prezentacije dizajnerskih rešenja i ambalaže, razmenu iskustava, kulturni program, obilazak župskog kraja – vinogorje,  vinarije, manastiri, poljane, sve je to bio sastavni deo Sajma vina.

Za vreme festivala održana su i  predavanja:

“Fitoplazme Srbije, juče, danas, sutra” – Predavač prof.dr Bojan Duduk

“Plan prezentacije vinarija po vinogradarskim rejonima sa aspekta vinskog turizma” – Predavač Saša Paunović.

Ana Berbakov i Mina Avramović
Ana Berbakov i Mina Avramović

Među izlagačima bila je i Vinarijia Stemina koja se  nalazi na mestu gde je posle Kosovskog boja carica Milica podigla vinograde. Vinarija je porodična i svoju priču započinje 2006.godine kada je urolog Ljubivoje Pantić, odlučio da decenijama dugu porodičnu tradiciju u proizvoidnji vina, ali samo za lične potrebe, nesebično ponudi drugima na uživanje. Vinarija se nalazi u Trsteniku i deo je Zapadno-Moravskog vinskog regiona.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.12.2023.

Milica Đurđević: Razvoj poljoprivrede je strateški cilj države Srbije

07.06.2023.

Festival vina

08.05.2023.

Vinarija Ivanović: Kako je sve počelo

08.05.2023.

Vinska kuća Rakićević: Domaći dragulj po imenu Blagoslov

05.05.2023.

Kosta Botunjac: Umetnost koja se pije

03.05.2023.

Ćosići se vinu odnose kao prema gospodaru

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca