Mlada pčelarska zadruga sa svetlom budućnošću

Zadruga Nektar Arilje,  osnovana  je 2019.godine,bavimo se proizvodnjom meda, uglavnom imamo sve od proizvodnje košnica, prerade satnih osnova, počeli smo da proizvodimo i med sa liofilizovanom voćem, med sa koprivom, susamom, priča nam Nenad Isaković iz Arilja.

Ovaj mladi pčelar iz malinarskog kraja odlučio je da na tržište plasira prirodne proizvode koju nisu još toliko poznati kod nas, ali polako nalaze svoje mesto na tržištu.

„Naš narod je veoma nepoverljiv jer je ko zna koliko puta prevaren, i kada ljudi vide teglicu pomisle da je to slatko. Naravno da je slatko, ali samo po ukusu, jer je sa medom, ali voće koje se nalazi u medu nije termički obrađeno. Voće u medu je izvrsno za imunitet – naglašava Isaković.

Nenad je pčelarstvo u početku bio hobi, , ali kasnije to mu postaje glavni posao.   Pčelarstvom se bavi od 2012. godine, a njegov tast se bavi od davnina. Imaju preko 200 košnica i seleći su pčelari.

Da bi se opstalo u našoj zemlji, svake godine morate imati novi proizvod, novu ideju. Već pripremam nešto novo i verujem da će tržište pozitivno odreagovati –optimistički kaže.

„Seleći su oni koji sele pčele na tri i više paša,a stacionarni pčelinjaci su uvek na jednom mestu. Postoje mnoge prednosti oba vida pčelarenja. U poslednje vreme godine su loše i moraju pčele da se sele, da bi bili dobri prinosi. Ova godina je dobra u odnosu na prethodne četiri, i ove godine su prinosi solidni ističe Nenad i dodaje:  bagremova paša nam je u Batočini, u Arilju je livada, a što se tiče suncokreta selimo ih u Banat.

Imaju svoju prodavnicu u Arilju, prodaju i po manjim prodavnicama. U budućnosti imaju nameru da se povežu sa  SPOS-om, da prodaju med na veliko.

„Kabinet ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i rad javnih preduzeća raspisao je konkurs za dodelu bespovratnih sredstava zemljoradničkim i poljoprivrednim zadrugama u Srbiji. U pitanju je Program podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja kroz učešće države u ekonomsko-finansijskim podsticajima za zemljoradnike i zadrugare u 2021. godini na teritoriji cele zemlje.Mi smo tada dobili sredstva tako da smo unapredili naše poslovanje.

Ekomski portal Privredni.rs u saradnji sa Zadružnim savezom Srbije dodelio je nagrade ETNOBREND GODINE najboiljim domaćim firmama, zadrugama i poljoprivrednim gazdinstvima. ZZ NEKTAR, Arilje – dobila je nagradu  – ROBNI BREND Bronhi, med sa omanom i anisom, u grupi Med i proizvodi od meda.

 

 

Povezano