Šta posle berbe maline

Malina je voćna vrsta koja ima veliki privredni značaj kako za individualne poljoprivredne proizvođače, tako za otkupljivače, hladnjačare.  Međutim, u čitavom lancu nema dovoljno brige i posvećenosti kako bi se ova proizvodnja izdigla na nivo koji joj pripada. Nadajmo se da će ova godina, kada su otkupne cene maline veoma visoke, doprineti da se više novca uloži u sam proces proizvodnje i poboljša stanje u zasadima iako
na tome treba raditi permanentno.

Ona je  voćna vrsta koja  zahtevna negu tokom cele godine, od obrade zemljišta preko rezidbe, zaštite, đubrenja, navodnjavanja, održavanja zasada. Međutim, najčešći slučaj je da posle završene berbe proizvođači više ne ulaze u svoje malinjake do proleća. To je velika greška koja se ispoljava tek u sledećoj vegetaciji. Od pravilnog razvoja i nege ovogodišnjih izdanaka maline zavisi u mnogome prezimljavanje i njihovo zdravstveno stanje , kvalitet plodova i prinosi u narednoj godini. Najvažnije mere nege počinju upravo posle berbe jer od toga zavisi u kakvom stanju biljka ulazi u zimski period i i u kakvom stanju će biti tokom naredne vegetacije, odnosno kakav rod će doneti. Odmah posle berbe izvršiti skraćivanje izdanaka koji su doneli rod do osnove.

Ilustracija:zasad maline, foto: Domaćinska kuća
Ilustracija:zasad maline, foto: Domaćinska kuća

Isečene izdanke izneti iz zasada i spaliti jer oni mogu biti zaraženi gljivicama , insektima i drugim patogenima i predstavljaju izvor zaraze za mlade, zdrave izdanke. Rezidbu obaviti što je moguće niže do zemlje, zatim ostaviti izdanke oko 7 dana da svenu i sasuše se. To je potrebno da bi se mladi izdanci adaptirali na jače osunčavanje i da bi se obavilo lakše izvlačenje. Zatim ih odstraniti rezidbom iznad prve, zatim iznad druge žice, pa ih lagano ukloniti da se ne oštete mladi izdanci. Istovremeno obaviti proređivanje mladih izdanaka, po dužnom metru špalira odabrati oko 10 -12 zdravih i dobro formiranih izdanaka od kojih će se u rano proleće pri vezivanju odabrati 5-6 izdanaka.

Rezidbom obezbediti odgovarajući razmak između izdanaka, čime se omogućava strujanje vazduha, ujednačena izloženost sunčevim zracima i umanjuje mogućnost pojave bolesti. Ostale mlade izdanke, a naročito one obolele ili oštećene orezati do osnove i ukloniti, vodeći računa o ravnomernom sklopu izdanaka. Uklonjene izdanke treba izneti iz zasada i zapaliti. Mladi izdanci sve do zime treba da su u uspravnom stanju da stoje kao “cveće u vazi” za šta je neophodno njihovo privezivanje kanapom od stuba do stuba sa obe strane.Nakon obavljanja ovih radova treba obavezno uraditi zaštitu zasada od bolesti i štetočina. Posle berbe redovno uništavati korove u redu ručno a u međurednom prostoru košenjem, tarupiranjem ili kultiviranjem. U kasnu jesen zasad pođubriti stajnjakom i kompleksnim mineralnim đubrivom sa većim sadržajem K, a na osnovu agrohemijske analize,zatim malinjak okopati uz blago ogrtanje.

Pravilnom negom i zaštitom zasada maline posle berbe dobijaju se kvalitetni izdanci za sledeću vegetaciju koji su pre zime dobro dozreli da mogu podneti niske zimske temperature a potom tokom sledeće vegetacije dati kvalitetne plodove i dobar prinos.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.11.2023.

NEGA MALINJAKA U JESENJEM PERIODU

02.07.2021.

Kada je pravo vreme za berbu maline

09.02.2021.

REZIDBA I VEZIVANJE MALINE

12.08.2019.

Šta posle berbe maline

23.07.2019.

Ovo morate znati pre nego što počnete sa berbom maline

25.06.2019.

Kada je pravo vreme za berbu maline

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca