Kako su proizvođači prošli sa oblačinskom višnjom

Berba višnje u Zaječarskom okrugu je pri kraju, i mogu se izvući prvi zaključci o prinosu, kvalitetu,  i na kraju o prihodu voćara. Berba je ove godine obavljena u dobrim uslovima,  a padavine koje su prekidale berbu u par navrata nisu imale bitan uticaj na kvalitet plodova.

Ova godina je bila veoma specifična u pogledu padavina i temperatura-tako je početak godine bio izuzetno sušan kada je u Zaječaru od početka godine do polovine maja zabeleženo samo 106 mm padavina, takođe u vreme cvetanja višnje je bilo niskih temperatura, praćenih jakim vetrom i padavinama i oplodnja je bila lošija pa je bilo izraženo lošije zametanje plodova, a zbog toga je generalno rod bio slabiji za oko 20-30% u odnosu na prosek tj, bio je na nivou prošle godine prinos višnje.

Nažalost cena nije pratila relativno dobar kvalitet višnje pa je cena bila viša u odnosu na prošlu godinu za samo 10-15 dinara za prvu klasu višnje, dok je cena druge klasa višnje bila na nivou prošle godine, a zbog poskupljenja svih inputa u proizvodnji prihod je manji nego prethodnih godina. Takođe je zbog suše dosta veliki procenat plodova 20-30% ( u nekim krajevima Timočke krajine ovaj procenat je bio i 70-80%) otkupljen kao druga klasa zbog male krupnoće plodova, mada je generalno kvalitet plodova po sadržaju suve materije i zdravstvenog stanja bio odličan.
Proizvođači su razočarani cenom i prinosom ali to ne sme da utiče na dalju obradu i negu voćnjaka.

Višnja sada ulazi u fazu diferenciranja cvetnih pupoljaka, tj. sada kreće prva faza formiranja potencijalog roda za narednu godinu. Ukoliko se sada ne odrade agrotehničke mere koje su bitne za ovaj proces, smanjiće se rod u narednoj godini, koja će možda biti bolja u odnosu na ovu po ceni, prinosu, uslovima itd. Pod ovim merama se prvenstveno misli na uklanjanje polomljenih grana u berbi, zatim obradi zemljišta u cilju kontrole korova i zatvaranja pukotina u zemljištu a zbog smanjenja gubitaka vode iz zemljišta. Takođe u ovom periodu treba odraditi zaštitu protiv pegavosti lista i grinja po potrebi, kao i žilogriza i uz to treba odraditi folijarnu prihranu višnje fosfornim đubrivima jer je sada izuzetno bitno obezbediti stabla dovoljnom količinom ovog elementa koji utiče na formiranje rodnih pupoljaka. U zavisnosti od klimatskih uslova (padavina) može se izvršiti i prihrana azotnim đubrivima. Sve ove mere su jako bitne ukoliko želimo da se naredne godine ostvari prinos i kvalitet koji će zadovoljiti kako proizvođače, tako i otkupljivače.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.04.2024.

Kako gajiti ribizlu

02.04.2024.

Kako do krupnijeg ploda borovnice

08.03.2024.

Kroz šljivike i livade kod porodice Vajić

08.02.2024.

Kako trenutna temperatura utiče na voće

05.02.2024.

Savetovanje o proizvodnji voća

30.01.2024.

Kakav je izvoz bio prošle godine

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca