Prskalica koju bi svako poželeo da ima

Foto: Goran Đaković
Foto: Goran Đaković

Poljoprivrednici svakodnevno zavise od prirode da uzgajaju useve i to je deo njihovog posla, briga o životnoj sredini. Uz učešće različitih zainteresovanih strana, kao što je Vlada, poslovnih partnera i zajednice donose se odluke o povećanju zaštite životne sredine i useva. Kverneland podržava poljoprivrednike koji rade ovaj posao novim karakteristikama u T4 asortimanu prskalica.

Svet oko nas se menja svakog dana, a posebno u današnje vreme, fokus mnogih proizvođača opreme zaštita životne sredine. Kverneland je predstavio iXtrack T4 sa novim karakteristikama, kao što je grana za prskanje 36/24 metra, rastojanje mlaznica od 25 cm. Ova prskalica ima i unaprešen sistem za ispiranje opreme za prskanje.
Radni zahvat je prilagođen zahtevima poljoprivrednika i izvođača radova jer je određen na osnovu njihovog iskustva. Na ovaj način mogu da prskaju i na 24 i 36 metara, u zavisnosti od veličine imanja, okolnosti u polju, ili vrste useva“, kaže Pavel Dvorak iz Kverneland-a i dodaje: ​​„Kverneland HSS raspon grana za prskanje dolazi kao standardni sa razmakom mlaznica od 50 cm. Međutim, mogu se postaviti i dodatni držači mlaznica kako bi napravili rastojanje mlaznica od 25 cm”. Razmak mlaznica od 25 cm će poboljšati smanjenje zanošenja, jer je moguće prskanje bliže, odnosno da ciljno područje bude na 30 cm visine prskanja, održavajući tačnu distribuciju tečnosti za prskanje na sa tačnom veličinom kapljica. Lako prebacivanje sa udaljenosti mlaznica od 50 do 25 cm znači veću fleksibilnost tokom prskanja i stvara više vremena za prskanje u optimalnim uslovima. Osim toga značajno je smanjen uticaj vremenskih prilika na rad prskalice.
Imajući u vidu da poljoprivrednici više vole da rade na visini od 50 do 30 cm, stručnjaci su konstruisali automatski sistem kontrole visine grane. To se radi preko ultrazvunih senzora koji kontrolišu hidrauliku prskalice, pružaju savršeno vođenje grane na bilo kom terenu, čak i pri većim brzinama. Poseban hibridni sistem, ne samo da meri rastojanje do biljke, već meri i rastojanje do tla. Ovo je važno pogotovo kada je usev neujednačen.
iXflow-E je sistem recirkulacije visokog pritiska sa električnom, individualnom kontrolom mlaznica. Prosto rečeno to je slobodna cirkulacija tečnosti za prskanje sa povratkom nazad u rezervoar kada prskanje prestane. Ovo znači da nema taloženja u vodovima za prskanje, i da nema ćorsokaka za prskanje ili čišćenje, čak i kada je radna širina samo delimično iskorišćena. Tokom prskanja linije za prskanje se napajaju iz više pravaca obezbeđujući konstantan pritisak na svaku mlaznicu, tako da operater može odmah početi sa prskanjem pod podešenim pritiskom. Ovu jedinstvenu tehnologiju patentirao je Kverneland.

Kverneland iXtrack T4 takođe ima daljinsko prebacivanje između svih važnih funkcija, kao što su punjenje, mešanje, prskanje, razređivanje, prajmer, ispiranje i čišćenje rezervoara. Trostruki program čišćenja se koristi kako bi se osiguralo da je prskalica potpuno čista, i spremna za sledeći posao prskanja bez ikakvog rizika od oštećenja useva. Sve funkcije se mogu kontrolisati sa ISOBUS sistema koji se nalazi u kabini i sve što treba da se uradi je pritisak na dugme! Tehnologija je toliko daleko otišla da je sada moguće uneti podatke o zemljišitu i stanju useva tako da je moguće ciljano prskanje, što omogućava uštede, i ali i smanjenu upotrebu pesticida i drugih sredstava.

Povezano