Početak i kraj pčelarske sezone

Ilustracija: Slobodan Jevtić
Ilustracija: Slobodan Jevtić

Ako u julu nisu urađeni svi poslovi pripreme pčelinjih društava za zimovanje, sada ih treba uraditi. U suštini, kod društava gde nisu skorije dodavane satne osnove niti vršene neke intervencije i gde su matice normalno nosile, sada nema mnogo poslova. Sva priprema bi mogla da se sastoji u tome da se vidi da li možda neki ram sa medom nije pregradio leglo u plodištu, ako jeste da se ukloni na stranu, i da se utvrdi da li ima dovoljno hrane u mednim vencima. Ima pčelara koji ostavljaju pune polunastavke meda pčelama za zimu, čak i nastavke, zavisno od tipa košnica, oni su najverovatnije već obavili te pripremne poslove. Ako zateknemo loše ramove, sa mnogo trutovskog saća ili iskrivljenog i sl. treba ih staviti na sam kraj košnica, pa i u slučaju da u njima ima ponešto legla.

Početkom avgusta obavlja se jedan od najvažnijih pregleda pčelinjih društava. Tim pregledom se proveravaju:

– jačina pčelinjeg društva,

– broj zaposednutih i okvira sa leglom,

– kvalitet legla i matice,

– količina hrane u košnici,

– kvalitet saća i njegov raspored u centralnom delu legla,

– raspored saća sa leglom, medom i polenom,

– zaraženost košnice bolestima

Kod svih pregleda pčelinjih društava u avgustu treba voditi računa da se ne pojavi grabež na pčelinjaku. Dotrajalo i staro saće sa trutovskim leglom treba odstraniti iz košnice i pretopiti. Takođe, potrebno je poskidati sve suvišne medišne nastavke sa košnica, spremiti ih i dobro zaštititi od voštanih moljaca.

Tokom druge polovine meseca potrebno je obaviti dopunu zimnice onim pčelinjim društvima u kojim smo prilikom pregleda ustanovili manjak. Neki pčelari praktikuju da od ranije prolećne paše ostave izvestan broj ramova napunjenih medom i zatvorenih voštanim poklopčićima kao rezervu hrane i pred zazimljavanje dodaju taj med, ukoliko je potrebno.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca