Dekorativni motiv u arhitekturi

Latinsko ime roda Acanthus potiče od grčke reči acantha (trn), jer neki vrste u rodu imaju bodlje na ivicama listova. Ime vrste mollis znači mekan, a na engleskom je poznat kao Bear’s breeches. Visoka robusna perena koja u leto formira dugačke cvasti. Cveta  od jula do septembra.

 U grčkoj mitologiji Acantha je bila nimfa koju se zaljubio Apolon i kako nije mogao da ju osvoji i ima, pretvorio ju je u biljku sa bodljikavim listovima.

Raste na zaštićenim suvim staništima dobro podnosi sušu i senku, a pri punoj osunčanosti, tokom leta, može da dođe do oprljivanja ivica listova i do njihovog uvijanja. Može da podnese niske temperature do -15°C. Mlade biljke treba štititi tokom zime, pa čak i starije pri jačim hladnoćama. Zone: 7-9. Pogoduju joj duboka, plodna, vlažna, ilovasta zemljišta (pH 6,6-7,5). Dobro raste i na težim glinovitim, uz dobru drenažu, ali ne podnosi zabarena zemljišta. Ne može da prezimi u mokrom zemljištu. Sadi se 3-5 biljaka/m2.

Listovi vrsta iz ovog roda često su korišćeni kao dekorativni motiv u arhitekturi, još od antičkog perioda. Mogu se videti na brojnim hramovima, , a nezaobilazni su element kapitela čuvenih korintskih stubova.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Cvet simbol ljubavi

21.04.2024.

Festival cveća i meda počinje sutra evo i gde

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca