U Svrljigu sutra počinje 16. “Belmužijada“

Belmuž, foto: M.M.
Belmuž, foto: M.M.

Privredno-turistička i kulturna manifestacija ,,Belmužijada“ sutra počinje u Svrljigu po 16-ti put. 

„Belmužijada“ ima za cilj da predstavi sve  tradicionalne vrednosti  Svrljiga, ali i drugih naroda koji su učesnici na ovoj tradicionalnoj manifestaciji.

U okviru “Belmužijade“ biće održan i 15. po redu „Sabor gajdaša balkanskih zemalja“ koji se organizuje prvog dana „Belmužijade“ .

“Sabor gajdaša balkanskih zemalja“ odavno je dobio međunarodni nivo, a ove godine očekuje se dolazak gajdaša iz Severne Makedonije, Bugarske, Grčke…

U toku jučerašnjeg jutra održana je promocija “Belmužijade“ u Nišu, u restoranu “Biser“.

Predsednik Opštine Svrljig, foto: M.M.
Predsednik Opštine Svrljig, foto: M.M.

Predsednik opštine Svrljig Miroslav Marković, ujedno i predsednik Organizacionog odbora ove manifestacije, ističe da bi ovogodišnja “Belmužijada“ mogla biti najposećenija do sada, imajući u vidu da u proseku 20.000 ljudi poseti ovu manifestaciju u danu.

Milija Miletić, foto: M.M.
Milija Miletić, foto: M.M.

Promociji je prisustvovao i narodni poslanik Milija Miletić – idejni tvorac ove, sada već čuvene manifestacije na jugositoku Srbije.

BELMUŽ

*Belmuž je pastirski specijalitet koji se već vekovima priprema u domaćinstvima svrljiške opštine, ali i u drugim krajevima jugoistočne Srbije, kao i na čuvenoj Staroj planini. On se pravi od mladog, jednodnevnog kravljeg ili ovčijeg sira sa malo kukuruznog ili pšeničnog brašna. Belmuž je najukusniji kada se pravi od nekoliko vrsta sira.

Pored ukusa i arome ova hrana ima i zanimjivo ime. Reč bel je lokalizam koji znači beo i ukazuje na boju sira ili mleka, dok je muž izraz koji označava jačinu ovog jela, koje, kako tvrde stari, daje snagu i vitalnost. U šali ili ozbiljno postoje i oni koji kažu da izraz belmuž znači muž koji je obeleo obraz i da je osnovna hrana mladoženja.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano

Najčitanije danas

Iz ove kategorije

Berba i čuvanje kukuruza

Posto vremenski uslovi dozvoljavaju u narednom periodu na području Pčinjskog okruga, predstoji berba ranih i

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca