Specifičnosti proizvodnje sadnica oraha

Ilustracija: orah. foto: pixabay
Ilustracija: orah. foto: pixabay

Kalemljenje oraha počelo je znatno kasnije nego kalemljenje drugih voćnih vrsta. Prvi pisani tragovi na ovu temu datiraju iz IV veka a nakon toga se u literaturi mogu naći podaci o raznim načinima kalemljenja.
Osim uobičajenih činilaca koji utiču na proizvodnju sadnog materijala ostalih voćaka, na uspešnost proizvodnje i kvalitet sadnica oraha u velikoj meri utiču i način kalemljenja, mesto kalemljenja, kao i klimatski uslovi rejona u kome se kalemi.
Od svih podloga za kalemljenje oraha najbolje su se pokazali sejanci običnog oraha (Juglans regia), posebno u uslovima kontinentalne klime.

U Srbiji se sadni materijal oraha proizvodi u zatvorenom prostoru (u sobnim uslovima) jer se smatra da se orah ne može kalemiti uspešno na otvorenom polju u našim klimatskim uslovima. Budući da je zbog toga proizvodnja sadnog materijala oraha komplikovana, specifična i skupa, mali broj rasadničara se opredeljuje za nju.

Zbog malog obima proizvonje kvalitetnog sadnog materijala i visoke proizvodne cene sadnica oraha, broj novih zasada oraha se dugo smanjivao iz godine u godinu, pa se tek poslednjih nekoliko godina beleži zasnivanje novih zasada oraha, mahom podignutih sadnicama oraha uveženih iz drugih zemalja, a ponajviše iz Turske. Osim što je često kvalitet ovog sadnog materijala diskutabilan, ni sortiment iz uvoza nije odgovarajući, jer sorte koje odgovaraaju klimatskim uslovima u tim zemljama nisu pogodne za gajenje u uslovima našeg klimatskog područja.

Povezano