Iskusni pčelari koriste jedan trik protiv osa

Ukoliko vremenske prilike dozvole septembar je vreme za još jednu zaštitu pčela od varoe, posebno ukoliko ste zaboravili da košnice sistematski tretirate protiv ovih parazita tokom avgusta. Potrudite se da što više poslova oko košnica obavljate istovremeno kako bi se pčele što manje uznemiravale dok se pripremaju za prezimljavanje. Stručnjaci savetuju da se  u septembru postave češljevi na ulaz kako bi se društvo zaštitilo od štetočina. U prvom redu to su ose koje mogu da lete i u hladnijim danima pa tu svoju sposobnost koriste da se uvlače u košnice kako bi ih opljačkale. Ose su posebno aktivne u periodu kad pčele počinju da formiraju klube pa ulaz u košnicu ostaje nezaštićen. Stavljanjem češljeva možda nećete u potpunosti sprečiti ulaz osa ali će ih svakako biti mnogo manje. Takođe, valjalo bi proveriti da li u blizini pčelinjaka ima osinjaka koje treba uništiti da bi se sprečilo da napadaju pčele.

Iskusni pčelari koriste jedan proveren trik protiv osa. Pola plastične flaše napunite pivom i zakačite je za grane okolnog drveća. Privučene mirisom piva ose će kroz uzak grlić ulaziti u flašu ali neće moći da izađu pa će se jednostavno udaviti i uginuti.

Češljevi na ulazu sprečavaju da se u košnicu uvuku i druge štetočine kao što su rovci pa čak i mali poljski miševi koji u potrazi za hranom mogu da upadnu među pčele. Doduše, ovaj pohod se obično završava smrtnim ishodom po miša zbog brojnih uboda pčela ali njegov leš ostaje u košnici što nikako nije dobro. Da bi ste sprečili ovakve incidente trudite se da trava oko košnica uvek bude pokošena jer miševi i insekti izbegavaju mesta gde i sami lako mogu da postanu plen drugih grabljivica.

S hladnijim danima i potreba pčela za vodom se smanjuje. Vodu uglavnom skupljaju od kiše ili rose ali dokle god je leto otvoreno neophodno je održavati pojilo sa čistom i zdravom vodom čak i kad primetite da pčele više ne opsedaju pojilice kao ranije. U jesen pčelama treba obezbediti mir i tišinu pa svako uznemiravanje i otvaranje košnice samo ih bespotrebno uznemirava pa je preporuka da se košnice bez preke potrebe ne diraju i ne otvaraju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

01.11.2023.

Petar Trajković mladi pčelar sa ambicioznim planovima

23.10.2023.

Pčelica Maja: Pčele su moj život

11.10.2023.

Raspisan konkurs za sufinansiranje obuke pčelara

04.10.2023.

Pavičić: Grad Beograd i resorni sekretarijat ove godine namenili 35 miliona dinara za razvoj pčelarstva u srpskoj prestonici

03.10.2023.

Sajam meda na Tašmajdanu

28.09.2023.

Besplatne obuke

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca