U Baljevcu na Ibru 13. Sajam zdrave hrane starih zanata i narodne kulture

U nedelju 11. septembra na dan Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, u Baljevcu kod Raške održaće se 13. Sajam zdrave hrane, starih zanata i narodne kulture.

Ovu kulturno-turističku manifestaciju, poznatu kao „IBARSKI SUSRETI – NEMANjIĆKI DANI“, Etno umetnički klub „Čerenjski“ organizuje po projektu iz kulture „Kulturni mozaik – kultura u službi lokalne zajednice“.

Od 2004. godine, od kada su se bračni par Milomir Mile i Zorica Jasnić, vratili u svoj rodni kraj iz Beograda, Baljevac na Ibru je postao čuven i po Etno umetničkom klubu „Čerenjski“ koji je ovo dvoje entuzijasta osnovalo. EUK „Čerenjski“ okuplja i mlade i one starije pa je, po rečima njegovih osnivača, idealan spoj mladosti i iskustva. Nastao sa ciljem sveobuhvatnog čuvanja tradicije i običaja donjeg Ibra i stare Raške, EUK „Čerenjski“ je razvio niz radionica: folklorno-pevačku radionicu sa besedništvom, kreativnu, pletarsko-korparsku, glumačko-plesnu radionicu, tkačku, radionicu za izradu suvenira i pripremu starinskih jela (Gostoprimnica Nemanjića). U sklopu Kluba je i radionica za edukaciju i medije koju vodi Mile Jasnić, predsednik kluba, novinar i snimatelj sa međunarodnom reputacijom, i 40-togodišnjim stažom u RTS-u, široj javnosti poznat kao autor emisije „Trag“.

Kako nam je istakao predsednik Etno umetrničkog kluba „Čerenjski“  Mile Jasnić, na ovom Sajmu očekuje se veliki broj izlagača iz čitave Srbije, sa Kosova i Metohije i iz Republike Srpske.

Pored TO Raške, Brusa i Aleksandrovca, na Sajmu u Baljevcu  učestvovaće  turističke organizacije Zvečana i Bijeljine.

Zorica Jasnić, zamenica predsednika nam je istakla da su taj dan izabrali zato što je to slava njihovog mesta.  Srpska pravoslavna crkva ovaj praznik svrstava među slave. Ovom prilikom Zorica Jasnić se zahvaljuje TO Raška, opštini Raška i poziva   turista sa Kopaonika, Jošaničke Banje i okoline, da dođu na manifestaciju.

U hrišćanskom svetu ovaj praznik se obeležava kao dan kada je osvećena crkva koju su na grobu svetog Jovana Krstitelja podigli car Konstantin i carica Jelena. Tada se podseća na stradanje svetog Jovana, kome je, po naređenju Iroda Antipe, glava odsečena („usekovana“) i na tanjiru doneta pred njegovu pastorku, igračicu Salomu, te se zato u Srbiji praznik naziva „Usekovanje“.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.12.2023.

Golijski ukusi – čuvari tradicionalnih jela, recepata, zdrave hrane

10.11.2023.

Kako poboljšati život žena na selu

25.09.2023.

Žene ne zaostaju za muškarcima

24.09.2023.

Snaga je u ženama

13.09.2023.

Održan 14. tradicionalni Etno sajam zdrave hrane, starih zanata i narodne kulture

24.08.2023.

Božidarka Radovanović: Žene na selu nisu zapostavljene

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca