Berba, pakovanje i čuvanje oraha

Pre početka berbe oraha treba izvršiti pripremu radi lakšeg sakupljanja plodova. To se odnosi, zavisno od načina održavanja zemljišta, na ravnanje ili kosidbu i čišćenje. Jezgra oraha su zrela kada pregrada između dve polovine postane smeđa. Berbu treba početi kada klapina, zeleni omotač puca i orah iz nje lako ispada. Većina sorti se bere u drugoj polovini septembra i prvoj polovini oktobra meseca. Vreme zrenja predstavlja sortnu osobinu, a treba je blagovremeno obaviti. Ako se plodovi oberu pre vremena, biće manji randman jezgre sa manje ulja, lošijeg kvaliteta. U suprotnom ako se berba obavlja kasno, ljuska plodova i sama jezgra potamne. U jezgri se dešava i pojava plesni. Znatan deo roda mogu odneti i ptice ili veverice.

Na našem terenu plodovi se najčešće beru ručno, ali postoje i drugi jeftiniji načini, kao što su berba tresačima i atomizerima. Najrizičniji i najskuplji je ručni način branja. Upotreba motki oštećuje rodne grančice, grane i lišće. Da bi se ublažila oštećenja ovim načinom berbe koriste se motke sa dvostrukim kukama obavijene tkaninom. Mnogo je bolje ručno trešenje grana, a da berač bude na platformi ili uz mere opreza i zaštite na drvetu. Trešenje se ponavlja posle desetak dana, a zaostali plodovi na granama ručno se oberu. Vađenje oraha iz klapine je lakše ako se oni drže nekoliko dana u gomili. Jednostavniji i jeftiniji način berbe je pomoću tresača i sakupljača plodova, koji radi na principu usisavanja plodova. I u ovom slučaju berba se obavlja u više navrata, jer sve sorte ne sazru u isto vreme, a i na jednom drvetu periferni delovi prvi stižu. Najefikasnije trešenje plodova je pomoću atomizera za zaštitu bilja, sa “topom” pomoću jake vazdušne struje sa malo tečnosti i to u više navrata. I ovde se koriste sakupljači plodova. Sakupljene plodove treba oprati brzo jakim mlazom vode. Ukoliko se plodovi pripremaju za prodaju u ljusci, nakon pranja treba ih odgovarajućim sredstvima beliti.. Obavezna mera je i sušenje plodova uz odgovarajuću temperaturu (u sušnici do 38oC). Plodovi za prodaju ili čuvanje u ljusci treba da sadrže 8-12% vlage.

Ako su manje količine plodova, mogu se sušiti i na prirodnoj temperaturi, u gomilama, visine do 10 cm, u hladu, uz povremena mešanja. Nakon sušenja, odstranjuju se šturi plodovi, npr. vakum uređajima, pa sledi klasiranje po veličini, pakovanje i čuvanje u hladnjačama. Za prodaju na veliko plodovi u ljusci se pakuju u vreće retkog tkanja 25-50 kg, a na malo u mrežici ½ – 2 kg. Ako se plodovi prodaju u jezrgu, onda se oni nakon pranja i sušenja mašinama lome, trakama prenose do separatora, gde se vazdušnim strujanjem odvajaju od ljuske. Zatim sledi klasiranje ipakovanje u adekvatnu ambalažu. Zbog velike količine ulja u jezgru, plodovi oraha su osetljivi na čuvanje. Mogu ih napadati i glodari i insekti. Sama jezgra oraha može potamneti, a može i užegnuti. Znači, usled neodgovarajućih uslova može doći do kvarenja i gubljenja upotrebne vrednosti.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

30.05.2023.

Vreme je da napravite ovaj aperitiv i lek

23.01.2023.

Ne dozvolite da vam plodovi oraha propadnu

16.12.2022.

Čuvanje oraha

02.09.2022.

Specifičnosti proizvodnje sadnica oraha

20.09.2021.

Berba i čuvanje oraha

13.04.2021.

Koliko su značajni oprašivači u voćnjaku

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca