Sorta maline koja se sve više širi

Enrosadira, dvorodna sorta maline i na području PSSS Loznica počinje sve više da se širi. Pored proizvodnje na otvorenom , ove godine je podignut jedan zasad u visokim plastenicima u kome se uskoro očekuje prvi rod.

Italijanska sorta koja zaslužuje pažnju pre svega zbog svetlocrvenih, krupnih (7gr) , veoma ukusnih slatkih plodova, koji su čvrsti, transpotabilni, mogu se dugo čuvati u svežem stanju (12 dana na +4). Berba ove sorte počinje oko 15. jula u nižim predelima. Cveta i plodonosi do kasne jeseni, odnosno, do prvih mrazeva (2020 -berba 27. 11.). Pre svega je namenjena za upotrebu u svežem stanju, može se i zamrzavati.

Enrosadira je sorta sa uspravnim izdancima, veoma laka za branje jer su plodovi krupni, nisu zaklonjeni lišćem. Uz pravilan odabir parcele, odgovarajuću agrotehniku i povoljne vremenske uslove tokom jeseni daje visoke prinose. Do sada se pokazala kao veoma otporna na bolesti i štetočine.

Sadnja se obavlja u jesen ili proleće sa razmakom 0,3mx2-3m, u prvoj godini već daje rod. S obzirom da nosi veliki rod potreban joj je naslon koji čine 2-3 sprata paralelnih kanapa, žica ili sličnog materijala i žica za špalirsko vezivanje. Nakon berbe, pre snežnih padavina, izdanci se skrate do zemlje, do korena,, zasad pođubri organskim i osnovnim đubrivom, plitko obradi, malo ogrne i tako čeka sledeću vegetaciju. U slučaju da se planira dvokratna berba, u redu se ostavlja 4-5 izdanaka za prolećni rod a ostali se skraćuju do zemlje.

U rano proleće izdancima se skrate vrhovi tako da će na donjem delu izdanci doneti rod u maj-junu. Odmah nakon berbe ovi izdanci se seku do zemlje i iznose iz zasada a mladi izdanci proređuju, neguju i plodonose od jula do decembra(u povoljnim vremenskim uslovima). S obzirom da daje visoke prinose, da je umereno bujna sorta koja tokom toplog leta cveta i plodonosi, kao i druge remontantne sorte, za gajenje ove sorte potrebno je obezbediti sistem za navodnjavanje sa fertigacijom, po mogućstvu i sistem za orošavanje i mrežu za zasenu ili protivgradnu mrežu. Proizvodnja u visokim plastenicima za ranu prolećnu i kasnu jesenju berbu je idealno rešenje za visoke prinose i postizanje visoke cene plodova, s tim što je ovaj vid proizvodnje velika investicija.

Iako je na našem terenu prisutna tek 3 godine Enrosadira kao dvorodna sorta je zavredela pažnju i ima tendenciju širenja.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.01.2024.

Knjiga Aleksandra Leposavića: Savremena proizvodnja maline

29.09.2023.

Kako znati gde posaditi malinu

01.09.2023.

RADOVI U MALINJAKU POSLE BERBE

04.07.2023.

Jelena Tanasković: Razgovorom može da se reši problem

22.06.2023.

Ministarka poljoprivrede: Država mora zaštititi primarnog proizvođača

22.06.2023.

Uskoro „Dani maline“

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca