RADOVI U MALINJAKU POSLE BERBE

Obavezna mera u zasadima maline je rezidba starih izdanaka posle berbe. Ovo je bitno uraditi da se dodatno ne bi koristile hranljive materije i voda iz zemljišta a njihovim uklanjanjem i iznošenjem iz zasada se bitno smanjuje i infektivni potencijal.

Rezidbu dvogodišnjnih izdanaka je potrebno obaviti što je moguće niže do zemlje i tako ih ostaviti desetak dana na žici, da bi se za to vreme mladi izdanci adaptirali na ječe osunčavanje. Potom se rezidbom iznad prve, pa iznad druge žice izdanci lagano uklanjaju i iznose iz zasada i spaljuju.

Po dužnom metru treba ostaviti desetak zdravih i dobro razvijenih i formiranih izdanaka. Ostatak novih – mladih izdanaka, a pre svega obolelih, oštećenih i slabo razvijenih do osnove treba ukloniti.

Neposredno posle ove operacije neophodno je izvšiti adekvatnu zaštitu, pre svega fungicidnim tretmanom, a nekad i isekticidima kada postoji registrovano prisustvo grinja.

Po potrebi, a u zavisnosti od vremenskih uslova, odnosno stanja vlažnosti zemljišta treba obaviti i navodnjavanje kako bi se omogućio adekvatan porast i razvoj izdanaka koji naredne godine donose rod.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

15.01.2024.

Knjiga Aleksandra Leposavića: Savremena proizvodnja maline

29.09.2023.

Kako znati gde posaditi malinu

04.07.2023.

Jelena Tanasković: Razgovorom može da se reši problem

22.06.2023.

Ministarka poljoprivrede: Država mora zaštititi primarnog proizvođača

22.06.2023.

Uskoro „Dani maline“

18.06.2023.

Održan sastanak proizvodjača i otkupljivača malina

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca