Pekarica Natenane

Iza Pekarice Natenane, stoji  Dragana Ćirić, iz Novog Sada.

– Nisam od onih koji će jesti da bi preživeli, volim da jedem i da spremam hranu, obožavam da mesim pravim hlebove i slatkiše – priča nam Dragana. Bavi  se specifičnim vidom pekarstva koje zahteva dosta posvećenosti,  a i znanja. Probajući Draganine hlebove uverili smo se da ima zlatne ruke.

Hleb koji pravi pogodan je za ishranu osoba koje imaju dijabetes, kandidu, intoleranciju na gluten i aditive. Pravljenje takvog hleba je dugotrajan proces (počevši od pravljenja kvasca, fermentacije koja traje, upotrebe netretiranog zrna).

-Hleb je specifičan zbog procesa izrade, jako puno vremena je potrebno, mnogo je pogodniji za naš organizam od običnog hleba sa običnim kvascem. Zato što prirodni kvasac se hrani sa svim antinutrientima iz tog brašna, priča nam Dragana.

Dragana Ćirić
Dragana Ćirić

 

Pošto nemam ciljnu grupu potrošača, hleb i peciva pravim po potrebi i želji kupaca. Koristim brašna od različitih vrsta žitarica. Kako ova vrsta testa zahteva brašno koje sadrži gluten i proteine, najviše koristim pšenično belo, pšenično crno i speltino meko brašno. Tome dodajem heljdu, ovas, brašno od crvenog kukuruza, zob, raž, zatim proteinska brašna, kao što su brašno od golice i laneno brašno. Uskoro planiram da nabavim i brašno od stare sorte emmer i kamut, koje teško može da se nađe na tržištu, a da nije uvozno i tretirano. O svojstvima brašna bih mogla da pričam jako dugo, pa ću izdvojiti speltu. Spelta je stara vrsta pšenice sa tvrdom opnom koja je štiti od svakog zagađenja i tretiranja. Karakteristična je po tome što je nastala prirodnim ukrštanjem, bez upotrebe genetskog inženjeringa. Spelta spada u najzdravije žitarice. Nju bolest retko napada, pa je nije neophodno prskati i nije potrebno posebno đubrenje. Spelta je vrlo bogata vitaminima i mineralima, mnogo lakše se vari od drugih žitarica, sadrži biljna vlakna. Nutritivno je bogatija od obične vrste pšenice i zbog tih svojstava se preporučuje osobama koje imaju gastroenterološke porbleme, osobama sa dijabetesom, a pogodna je i za razna druga stanja.

Ima jako puno vrsta hleba, a brašna koja koristi su sva sa mlina, sa kamena i trudi se da to bude što zdravije i ukusnije.  Takođe koristi razna proteinska brašna kao što je brašno od bundeve, od semenke bundeve, golice, susamovo brašno, golice, laneno brašno. Naša sagovornica je poslastičar po struci, a konkretno ovim se bavi godinu i po dana. Na ideju je došla kada je odlučila da se zdravo hrane njena porodica i ona. Najskuplji hleb je ovaj sa crnim brašnom, crnim pivom, crnim lukom i susamom on je 400 dinara. Cene se krecu od 250 do 400 dinara za 800g hleba. Što se tiče prodaje u Novom Sadu ima svoju radionicu, radi po porudzbini i ide na neke manifestacije. Sva peciva se ručno prave.

-Još kao dete sam volela da mesim. Obožavala sam da idem kod prabake na selo jer mi je  dozvoljavala da pravimm torte,i razne čakonije od testa.  Miris sveže pečenog testa me je oduševljavao. Moj prvi posao bio je u poslastičarnici, tamo da sam upijala majstorski zanat, tako da sam naučila dosta caka.

Dragana sebe  ne vidi u  drugom poslu. Kuhinja je njena  strast. Ne nego nešto čega nema svuda, nešto što nema niko.

Neka naučna ispitivanja su dokazala da brašno koje je tretirano hemikalijama hoće da ubije kvasac, a moj kvas je veoma živ i zdrav. Moram da imam strpljenja za sve ovo, jer želim da se moja porodica i ja hranimo zdravo. Hleb se kod mene poručuje par dana unapred, jer to je hleb koji se pravi natenane, kako se i zove moja pekarica.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

31.08.2022.

Poziv proizvođačima hleba za kupovinu brašna po subvencionisanim cenama

10.06.2022.

Šta traže pekari

15.05.2022.

Nedimović: Srbija u ovom trenutku ima višak od 170.000 tona brašna

09.04.2021.

Napravite sami kukuruzni hleb

31.05.2019.

Šta je još poskupelo

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca