Simpozijum o pivu očekuje se rekordan broj učesnika

Peti simpozijum o pivu, pivarskim sirovinama i opremi održaće se u Zrenjaninu od 25. do 29. oktobra, trajaće dan duže nego do sada i za učešće na njemu prijavljeno je više od 45 naučnih i stručnih radova, s učesnicima iz Srbije i iz više stranih zemalja. Simpozijum se održava kao deo manifestacije “Dani piva”, ali u kasnijem terminu, zbog organizacionih razloga – saopštili su organizatori na konferenciji za novinare, održanoj u Gradskoj kući u Zrenjaninu.

Javnosti su se obratili Vlado Dašić, sekretar Organizacionog odbora simpozijuma i vlasnik jednog od organizatora, Turističke agencije “Karavan”, prof. dr Dragana Latković, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu i predsednica Upravnog odbora Instituta za ratarstvo i povrtarstvo, koji je ove godine glavni organizator simpozijuma i Sanja Petrović, vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije grada Zrenjanina, u svojstvu člana Organizacionog odbora.  

Mini-jubilej, peto izdanje, simpozijum dočekuje uz porast broja prijavljenih autora i radova, što je dobar znak je da je manifestacija postigla neki svoj efekat i održivost. Razmišlja se i da, u skladu s tendencijama Grada Zrenjanina o razvoju manifestacionog i kongresnog turizma, možda već naredne godine simpozijum preraste u prvi kongres. Grad Zrenjanin je i pokrovitelj 5. simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi.

Dašić je podsetio i da je, zahvaljujući simpozijumu, došlo do dogovora između Grada Zrenjanina i pivare “Karlsberg” u Čelarevu o proizvodnji “Zrenjaninskog piva”, a potom i ideje o izgradnji kraft-pivare u Zrenjaninu.

Gradonačelnik je izrazio želju da upravo stručnjaci i učesnici simpozijuma izrade projektnu dokumentaciju u vezi sa izgradnjom takve pivare, a na osnovu prikupljenih sredstava od prodaje “Zrenjaninskog piva”. Pošto su učesnici ovog simpozijuma i predstavnici kraft-pivara širom Srbije i njihovo udruženje, na osnovu njihovog iskustva trebalo bi da gradu i gradonačelniku dostavimo predlog kako bi formulisao tu pivaru, u smislu vlasništva – rekao je Vlado Dašić.  

Prof. dr Dragana Latković rekla je da je Institut za ratarstvo i povrtarstvo iz Novog Sada, naučna institucija od nacionalnog značaja, sa zadovoljstvom prihvatio da bude glavni organizator skupa u Zrenjaninu.

– Jedan od strateških ciljeva Instituta je rad na oplemenjivanju i pivskog ječma i hmelja, sirovina za proizvodnju piva, smatram da Institut ima šta da pruži svom narodu i široj društvenoj zajednici i drago mi je što je gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura prepoznao u nama partnera, ne samo što se tiče ovog simpozijuma, već i što se tiče planova za naredni period i drugih zajedničkih projekata, bitnih i za Grad Zrenjanin i za Institut za ratarstvo i povrtarstvo. Na ovom simpozijumu Institut će učestvovati i s određenim brojem svojih naučnih radnika iz oblasti oplemenjivanja i tehnologije gajenja pivskih ječmova i hmelja, a imaćemo i izuzetne goste iz inostranstva – kazala je prof. Latković.

Suorganizatori simpozijuma su i Poljoprivredni fakultet u Beogradu, Tehnološki fakultet u Novom Sadu, Poljoprivredna stručna služba Zrenjanin, Visoka tehnička škola strukovnih studija Zrenjanin, Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije iz Beograda, Turistička agencija “Karavan” Zrenjanin i Turistička organizacija grada Zrenjanina, čija je nova direktorka Sanja Petrović istakla da su oni od samog početka u ovoj priči i svake godine aktivno učestvuju u organizaciji simpozijuma.

– Manifestacija iz godine u godinu ima sve veći značaj, sve više prijavljenih radova i učesnika i smatram da svi zajedno idemo u dobrom pravcu. Simpozijum, takođe, širi naše “Dane piva” u stručnom i naučnom pravcu, čime i najveća gradska manifestacija dodatno dobija na značaju. Podržavamo ideju da simpozijum preraste u kongres posvećen pivarstvu, kao još jednu priliku za promovisanje turističkih potencijala i ponude našeg grada – rekla je Petrović.

Tehnički domaćin 5. simpozijuma o pivu, pivarskim sirovinama i opremi je hotel “Vojvodina”, gde će se održati i svi planirani skupovi, kao i svečanost otvaranja i zatvaranja. Otvaranje je planirano za naredni utorak, 25. oktobar, u večernjim časovima, u kongresnoj sali hotela “Vojvodina”.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Raspisana dva javna poziva namenjena poljoprivredinicima

13.05.2024.

Još jedan Festival vina u nizu

11.12.2023.

Festival božićnog kolača „Česnica“

31.10.2023.

Novosadski dani piva

24.10.2023.

Simpozijum o pivu

03.11.2022.

Dani piva

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca