Od 4. do 6. novembra, na trećem spratu Ada Mall-a, od 10.00 do 22.00 održava se Etno sajam u organizaciji Turističke organizacije Opštine Čukarica i Ukus Festa. Preko 20 izlagača domaće hrane i specijaliteta, ali i rukotvorina, predstavlja se uz bogat i prateći program.
Danas su posetioci mogli da gledaju revijalni deo i nastup Sestara Gobović i dečijeg hora uz etno zvuke, a nakon koncerta sledilo je i zvanično proglašenje dobitnika za najbolje izlagače.
Ukus Fest“ je festival domaće hrane i pića – sireva, renomiranih vina, domaćih rakija, suhomesnatih proizvoda, slatkiša, džemova, ajvara, uzornih poljoprivrednih proizvođača sa gazdinstava Srbije i našeg regiona uz garancije kvaliteta na vrhunskom nivou. „Ukus Fest“ nam donosi potpuno nove programe i koncepcije obogaćene vrhunskim sadržajima.
To su isključivo domaći proizvodi brižljivo uzgajani po najzdravijoj recepturi iz manufakture. Na festivalu je predstavljana široka lepeza od preko 2.000 proizvoda sa preko 80 izlagača, uzornih domaćinstava iz cele Srbije i regiona.
Jedinstven i bogat asortiman sireva, među kojima rame uz rame s tradicionalnim stoje oni koji sadrže specifične i pomalo neuobičajene sastojke, čini ponudu mini-pogona „Dućan sira“, nedaleko od Valjeva. Sireve s dodatkom krastavčića, pršute, čvaraka, gljiva, zelja, ali i slatke u koje su dodati čokolada, voće, keks osmislila je LJiljana Janjić, vlasnica ovog pogona. Ono što je interesantno jeste to da ovi sirevi, koji se prave od kvalitetnog mleka i sirovina, i pored nešto više cene, nalaze put do kupaca. Najveće količine prodaju se na Cvetkovoj pijaci u Beogradu, gde LJiljana ima tezgu bezmalo tri decenije, ali se ovi sirevi mogu videti, degustirati i kupiti i na manifestacijama širom zemlje.
“Trave skupljam u podnožju Stare planine i to prema Mirkovcu, Svrljigu, Babinom zubu , trave su jako ekološki čiste i ono što je važno jeih sama skupljam, sama sušim i sama sečem, tako da nisu previše sasitnjene i očuvala je njihovu energiju, tako da je njihova lekovitost mnogo bolja nego kada se trava potpuno samelje i stoji duže od godinu dana, priča nam Radica Petrović, iz Bora.
Pored raznovrsne zimnice, voćnih namaza, meda i suhomesnatih proizvoda, izlagali su se i domaći kolači. Tu je nezaobilazna i „Ceca Sremica“, koja je bila zadužena za najslađe poslastice.