I dalje podrška pčelarima

Kako su pčele, od kojih isključivo zavisi čak 70 odsto poljoprivrede, nedavno proglašene najvažnijim bićima na planeti, njihov opstanak ujedno predstavlja preduslov za postojanje ljudske civilizacije, pa nije čudo da se i na zapadu Bačke o njima sve više vodi računa.
Kada se u obzir uzme i činjenica da je Sombor, zahvaljujući prosvetiteljskim pionirima s kraja 18. i početka 19. veka Josipu Toldiju i Avramu Maksimoviću, zapravo kolevka modernog pčelarstva na slovenskom jugu i u Srba, postaje jasnije zašto se, pored nesumnjivih aktuelnih ekonomskih parametara, ovdašnja lokalna samouprava opredelila da pomaže ovakav vid poljoprivredne proizvodnje.

Tako je varoška vlast u Somboru i ove godine nastavila da podržava lokalne pčelare, te su putem odgovarajućeg konkursa dodeljena sredstva za nabavku novih pčelinjih društava i opreme za pčelarstvo. Uslove za subvencionisanje ostvario je 21 poljoprivredni proizvođač, od kojih su mnogi i članovi ovdašnjeg agilnog Udruženja pčelara „Avram Maksimović“. Ugovore o dodeli subvencija uručio im je gradonačelnik Antonio Ratković:

U protekle četiri godine ukupno smo izdvojili preko Odeljenja za poljoprivredu i „Agrobiznis centra“ blizu 6,5 miliona dinara za ove namene. Reč je o veoma bitnoj grani poljoprivrede i drago mi je što je grad i ove godine izdvojio sredstva za ove namene, i svakako da ćemo i u narednom periodu nastaviti sa ovom merom – rekao je Ratković i podsetio da je lokalna samouprava pre tri godine takođe kroz konkurs Odeljenja za poljoprivredu kupila liniju za preradu pčelinjeg voska, odnosno izradu satnih osnova, koja koristi svim pčelarima sa teritorije grada Sombora.

U narednom periodu grad će podržati, pored opremanja i kupovine novih pčelinjih društava, kupovinu još jedne linije koja će koristiti za dalju preradu ovih proizvoda, poručio je gradonačelnik i zahvalio se svim pčelarima koji su iskoristili ove podsticaje koje je raspisalo Odeljenje za poljoprivredu uz očekivanje da će biti aktivni i u narednim godinama.

Pravo učešća na konkursu imala su lica koja se bave uzgojem pčela, koja su upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava i nalaze se u aktivnom statusu. Maksimalan iznos sredstava po prijavi iznosio je 100.000 dinara, a ukupna sredstva za ovogodišnji konkurs, koja su obezbeđena u gradskom budžetu, iznosila su 1,5 milion dinara.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

28.03.2024.

Problemi zbog nektara gloga

26.03.2024.

Cvetovi ove voćke daju obilje nektara i cvetnog praha

18.03.2024.

Pomoć voćarima, povrtarima i pčelarima

13.03.2024.

Dobra vest za pčelare

11.03.2024.

Zašto je mart kritičan u pčelarstvu

07.03.2024.

Škola za degustatore meda u Beogradu

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca