Neobični napitak

Iako su prošli praznici, ovaj napitak možete napraviti  za slavu, ili specijalne prilike.  Liker od jaja je dosta kaloričan i sastoji se od mleka i jaja. Nije poželjno da se konzumira često, ali treba dati oduška. Neko u ovo piće dodaje  destilovana alkoholna pića poput rakije, ruma, viskija ili burbona.

U Kanadi i SAD-u, ovaj napitak  se tradicionalno konzumira tokom božićne sezone, od kraja novembra do kraja praznika. Kod nas nema da se kupi ali možemo ga napraviti u kućnoj verziji.

Sastojci:

6 žumanca

500 g  šećera u prahu

3 kesice vanil šećera

500 ml mleka

250 ml konjaka,rakije ruma…..

Priprema:

Penasto umutite žumanca. Pomešajte šećer u prahu sa  vanilin šećerom i postepeno dodajte u umućena žumanca. Prokuvajte mleko i dodajte ga dok je vrelo kroz cediljku u umućena žumanca, neprestano mešajte. Dodajte alkohol i odmah napunite flaše do vrha. Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.

Liker od jaja se čuva u frižideru i servira potpuno hladan. Služi se u širokim čašama za punč i dekoriše cimetom.

Što više alkohola dodate, to će liker imati veći rok trajanja. Bezalkoholni liker treba da se popije u roku od jednog dana. Ukoliko dodate pola šolje alkohola onda je njegov rok nekoliko dana, dok smesa napravljena sa jednom i po šoljom alkohola može da traje i nekoliko nedelja, a da se ne pokvari.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca