Iako su prošli praznici, ovaj napitak možete napraviti za slavu, ili specijalne prilike. Liker od jaja je dosta kaloričan i sastoji se od mleka i jaja. Nije poželjno da se konzumira često, ali treba dati oduška. Neko u ovo piće dodaje destilovana alkoholna pića poput rakije, ruma, viskija ili burbona.
U Kanadi i SAD-u, ovaj napitak se tradicionalno konzumira tokom božićne sezone, od kraja novembra do kraja praznika. Kod nas nema da se kupi ali možemo ga napraviti u kućnoj verziji.
Sastojci:
6 žumanca
500 g šećera u prahu
3 kesice vanil šećera
500 ml mleka
250 ml konjaka,rakije ruma…..
Priprema:
Penasto umutite žumanca. Pomešajte šećer u prahu sa vanilin šećerom i postepeno dodajte u umućena žumanca. Prokuvajte mleko i dodajte ga dok je vrelo kroz cediljku u umućena žumanca, neprestano mešajte. Dodajte alkohol i odmah napunite flaše do vrha. Dobro ih zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Liker od jaja se čuva u frižideru i servira potpuno hladan. Služi se u širokim čašama za punč i dekoriše cimetom.
Što više alkohola dodate, to će liker imati veći rok trajanja. Bezalkoholni liker treba da se popije u roku od jednog dana. Ukoliko dodate pola šolje alkohola onda je njegov rok nekoliko dana, dok smesa napravljena sa jednom i po šoljom alkohola može da traje i nekoliko nedelja, a da se ne pokvari.