Bobica puna zdravlja

Aronija vodi poreklo sa teritorije Severne Amerike a u našem okruženju najozbiljnije se gaji u Rusiji, Poljskoj, Ukrajini, Nemačkoj,Bugarskoj a u poslednjih desetak godina  i u našoj zemlji. Najsličnije našoj borovnici, ovi bobičasti plodovi rastu bez prirodnih neprijatelja – otporni su na sve vremenske uslove kao i na ekstremno niske temperature.

Kao prirodnu hranu i lek koristili su je još Indijanci. Evropljani su saznali dosta kasnije, a u nesto širu upotrebu plodovi i proizvodi od aronije ulaze krajem prošlog veka. Prve ozbiljnije količne plodava biljke aronije daju posle 2-3 godine od zasada, a optimalno posle 7 godina. Mogu se koristiti za ljudsku ishranu kao sveže ili sušene a od njih se prave sokovi, čaj, džem, pekmez, vino, likeri….

Aronija može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti. Najčešće je dostupna u obliku soka, ekstrakta i kao aronija u prahu, a može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko se koristi u prahu, u obliku kapsule ili u obliku tečnog ekstrakta, preporučena dnevna doza je 150 do 400 mg, a uzima se nakon obroka. Zavisno od telesne građe, dnevna doza je oko 30-ak bobica aronije dnevno. Što se tiče soka od aronije, on se pije u količini od 1-3 čašice za rakiju dnevno, pola sata pre obroka, kaže nam Milja Ćirović iz Nove Pazove.

Ćirovići imaju zasađen hektar aronije. Sedam godina imaju zasad aronije. U početku su krenuli da prodaju samo plod aronije, bez upotrebe hemiskih preparata. Kasnije kada je prodaja opala kao nam priča Milja, krenula je sa proizvodnjom hladno celjenih sokova, sirupa, slatka, džemova, likere.

Milja pravi na male količine, ne želi da gomila, da bi boje prodala.

Proizvode prodaje od kuće i na pijaci. Nada se da će naći novo tržište za svoje, slobodno možemo reći odlične proizvode.

Sok od aronije je vrlo verovatno najzdravija stvar koju možete popiti ove jesenje i zimske sezone. U poslednjoj deceniji je aronija postala veoma popularna biljka, jer je otkriveno da sadrži najviše antioksidanasa od svog bobičastog voća. Zato pomaže kod prevencije mnogih bolesti i ublažavanja simptoma postojećih.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano