Marina Stefanović: Kada sam počinjala više sam pričala a sada manje pričam više prodajem

Plantaža aronije poljoprivrednog gazdinstva “ KOSTIĆ“  nalazi se  na 5 km od Zaječara, prema selu Lubnica.  Aronija je  je posađena 2012. godine u proleće  na površini od pola hektara,sa 1.000 sadnica, koje su kupili u Superioru iz Velike Plane.

-Moj brat  i ja smo se odlučili za aroniju iz razloga što smo je prepoznali kao voće budučnosti.  Posle toliko  godina, možemo reći da nismo pogrešili, priča nam Marina Kostić Stefanović . Jedan od razloga zašto se odlučila za ovu biljku je  i to što je veliki pobornik zdravog života.

Glavni vodič kroz proizvodnju im je bio internet, kaže na početku našeg razgovora Marina,ističući da su putem njega došli do svih neophodnih detalja ali i da su im,  od velike pomoći bili i stručni saveti zaposlenih u Superioru, koji ih prate na njihovom razvojnom putu.

Police su im postale pretesne za široku paletu proizvoda. Matičnom hlađno ceđenom soku od aronije, bez dodatka vode, šećera i konzervansa, pridružila su se  likeri, slatko od  aronije, džem od aronije. Po Marininim rečima trenutno je velika potražnja za likerom od aronije. Ranije je Marina pravila i rakiju od aronije, ali kako ističe to nije isplativo.

Marina je od starog podruma napravila hladnu komoru, gde je temperature od 1 do 5 stepeni, tako da je aronija uvek sveža.

Interesovanje za aroniju je veliko zbog blagotvornog dejstva na zdravlje ljudi ali i zbog prijatnog ukusa, kaže Marina Kostić iz ovog gazdinstva i dodaje da su svi njihovi proizvodi prirodni i zdravi. Kada je počinjala više je pričala, a sada manje priča više prodaje.

-Svojim sastavom aronija predstavlja hranu i lek koji umanjuje rizik od pojave mnogih bolesti, kao što su karcinom debelog creva, neaktivna jetra, kardiovaskularne bolesti….Aronija jača imunitet pa je dobra i za decu, sportiste….

Marina Kostić Stevanović
Marina Kostić Stefanović

 

– Aronija može da se koristi za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i za sprečavanje rizika od nastanka mnogih bolesti. Najčešće je dostupna u obliku soka, ekstrakta i kao aronija u prahu, a može se naći u bolje snabdevenim prodavnicama zdrave hrane. Ukoliko se koristi u prahu, u obliku kapsule ili u obliku tečnog ekstrakta, preporučena dnevna doza je 150 do 400 mg, a uzima se nakon obroka. Zavisno od telesne građe, dnevna doza je oko 30-ak bobica aronije dnevno. Što se tiče soka od aronije, on se pije u količini od 1-3 čašice za rakiju dnevno, pola sata pre obroka, kaže  Marina.

Stalni kupci su najbolja reklama, priča nam za kraj Marina. Učestvujem na raznim manifestacijama, I nisam menjala cenu, bez obzira na sva poskupljenja kod mene je pola litra aronije i dalje 500 dinara.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

27.01.2024.

BioMarni – zdrav život srećan život

22.05.2023.

Raspisano šest konkursa iz oblasti poljoprivrede, evo i gde

11.04.2023.

Uradite ovo pre kiše

31.01.2023.

Bobica puna zdravlja

03.10.2022.

Ivana Manić: U organskom pčelarstvu vidimo budućnost

31.08.2022.

Produžen rok za podnošenje zahteva za stočarstvo i mehanizaciju

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca