Api komora i pčelinji proizvodi u službi zdravlja kod Živkovića

Posle skoro dve ipo decenije pauze Boban Živković i njegova supruga Zlatica, iz Biskuplja kod Velikog Gradišta,  rešili su da nastave porodičnu tradiciju  i 2012. godine, ponovo pokreću pčelarsku proizvodnju i osnivaju pčelarsku farmu Živković.

– U našoj proizvodnji imamo stacionarni i pokretni pčelinjak,  i trudimo se da sve više  usavršimo  sistem pčelarenja i nadam se da uspevamo u tome, priča nam Boban.

Boban objašnjava kao dođi do njih. Pčelarska farma kao što smo reki nalazi se u selu Biskuplje, koje se nalazi na putu za Srebrno jezero i izvora  svete vode Daščara, posvećena Svetoj Petki Trnovoj, svetiteljki koja slovi za zaštitnicu žena pre svega i koja se proslavlja u leto.

Prema kazivanu meštana sela Biskuplje u čijoj se neposrednoj blizini nalazi ova sveta voda koju mnogo vernika posećuje zbog problema pre svega sa vidom, kožnim bolestima,  ali i zbog same svetiteljke kojoj se mole za spasenje, nekada je bila samo kapelica plotara. Posle posete izvora izvora, posetioci obavezno svrate kod Živkovića.

U razgovor se uključuje i supruga Zlatica i dodaje:  Zahvaljujem se opštini Veliko Gradište koja pomaže  i stimuliše našu proizvodnju, a naša porodica će se odužuti tako što  predstavlja naš  kraja u okviru turističke ponude i plasmana naših proizvoda.

Zlatica dočekuje goste, i bavi se pakovanjem pčelinjih proizvoda.

-U ponudi imamo razne vrste pčelinjih proizvoda. Kombinacija meda, propolisa, polena, mleča i perge preporučuje se kao preventiva kod slabog imuniteta, malokrvnosti, za pravilan razvoj dece, protiv zamora kod starijih osoba, sportista, u dijeti kao zamena ili dopuna obroku, za izbacivanje otrovnih supstanci iz organizma, cirkulacije, priča nam Zlatica. Snabdevaju prodavnice zdrave hrane širom Srbije.

Živkovići   su otvaraju i  prvu  “Api komori” u Braničevskom okrugu, koja građanima omogućava inhalaciju vazduhom iz pčelinje košnice. API KOMORA – inhalacijom do prevencije bolesti i jačanja imuniteta. Bespovratna sredstva za komoru dobili su kroz projekat Evropske unije, a redovno koriste i subvenicije  države“.

Api komora u okviru Pčelarska Farma Živković je poseban objekat izgrađen od prirodnih materijala (jedini u Braničevskom okrugu) u kojem korisnici udišu vazduh direktno iz pčelinjih košnica. Jeć prve godine Živkoviće su posetili mnogi lekari, a među posetiocima ima i puno dece.

Ova metoda alternativnog lečenja kod nas je relativno nova, ali u svetu se koristi za astmu, alergije i disajne problem. Inače, api komore su, zapravo, kućice u kojima se nalaze košnice sa pčelama čiji život funkcioniše kao i u svakoj drugoj košnici.

U api inhalacionim komorama, drvenim brvnarama specijalno napravljenim za tu namenu, udiše se vazduh iz košnica. Pčele svojim kretanjem i radom u košnici proizvode aerosol. On sadrži eterična ulja propolisa, meda, voska, matičnog mleča, perge i druge aromatične materije. To se oslobađa iz košnice ugrađene u zidove api komore, a stručnjaci tvrde da putem udisanja pozitivno deluje na čitav organizam.

Što se tiče api terapije postoji više vidova. Jedan je udisanje iz košnica, ali ima i vid gde se leži na košnicama. Ležanje sat vremena na košnici je kao da  spavate  osam sati zdravog sna. Zato što pčela radom i zujanjem u košnici proizvodi jednu vrstu frekvencije koja je ista kao frekvencija ljudskog mozga.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano