Spremite se da se upoznate sa jednom ne tako čestom i veoma neverovatnom pričom

Svima nam je dobro poznato da je med izuzetno korisna supstanca u očuvanju i jačanju imuniteta i detoksikaciji organizma.  Lek je u prirodi i nama samima, pčela zna kako da ga napravi a nama ostaje da svakodnevno konzumiramo. Kako ništa nije slučajno, tako i to da me prirodi vraćaju najvažnija bića na zemlji – pčele.

Med je hrana koja pomaže u lečenju svih bolesti i smatram da svako treba obavezno da ima svog pčelara ili da počne da se bavi pčelarstvom jer  tako obezbedjujemo sebi i svojoj porodici zdrav i sladak život.

MEDANA je robna marka Poljoprivrednog gazdinstva Gorana Dabić  iz Inđije.

Kako ističe Goran, pčelarstvom je počeo da se bavi 2015. godine iz ličnih razloga. Danas ima 80 košnica i seleći je pčelar. Pčelinjak seli uglavnom na Frušku Goru.

„ U današnje vreme ako ne selite pčele nema dobrog prinosa. Nije vreme kada su ljudi imali 10 košnica pa su mogli lepo da žive. Prva paša je uljana repica, mada izbegavam jer prskaju poljoprivrednici uljanu repicu u cvetu i to donosi gubitke. Posle toga ide bagremova paša, prošlla godina   bila je  ideala, ali ako me pitate za prethodne godine, bilo je baš strašno, imali smo dva, tri kilograma po košnici. Posle bagrema ide lipova, suncokretova paša, tako da jedno četiri puta godišnje selim pčele. Prinos je prošle godine bio odličan. Prosek je bio dobar, ne bih da se žavim, priča Goran.

Posle nekoliko minuta razgovora Goran nam je rekao da 2007. godine doživljava anafilaktički šok, a zvanična medicina mu zabranjuje boravak u prirodi i prepisuje doživotnu terapiju. Posle osam godina  upoznaje droktorku Mirjanu Jovanovnić, zagovornika koncepta po kojem osoba koja pati od alergija treba da se izlaže istim, u manjim količinama, uz detoksikaciju organizma. Posle određenog vremena zaključio je  da su kombinacija meda i limuna početna tačka njegovog oporavka.  Kasnije potrebe za lekovima više nije bilo, ali za proširenjem košnica jeste.

Pričam brzo, sve radim brzo, stalno neka jurnjava. E, kod pčela tako ne može. Sa njima morate da radite smireno, polako. I ja šta ću, morao sam da se smirim. I dalje pričam brzo, ali kad odem kod njih, toga nema, mora polako, kaže uz smeh.

Osim livadskog, zlatnog bagremenovog, suncekretovog i lipovog meda, ova porodična pčelarska radionica zdravlja, proizvodi preparate kao što su Omanis (za čišćenje pluća), Pčelinji Mix (za jačanje imnniteta), Polenko (protiv anemije i hroničnog zamora), Feniks (za uspostavljanje životne ravnoteže), te zdrave, ukusne i slatke medene mešavine, za mališane.

– Med je med i svaki, ako je domaći, prirodan je dobar. Odlučio sam se da pravim neke miksove, jer sam sebi obećao da svako ko dođe u punionicu mora da nađe nešto što će mu se svideti. Uspeo sam da napravim razne kombinacije na bazi meda sa lešnicima, kakaom, liofilizovanim voćem i drugim ukusima. Pokazatelji govore da sam uspeo i da deca rado jedu MEDANA proizvode, ističe za naš sagovornik.

Med nije lek, ali pomaže u lečenju. Da nije bilo medicine ja bih danas bio mrtav. Meni je medicina pomogla u tom trenutku, ali ja sada gledam da edukujem ljude o tome šta za sebe možemo da uradimo kad smo zdravi

I da se ne zaboravi velika podrška u poslu mi je i ova gospođa koja je sa mnom na slici, a to je moja supruga, kroz smeh kaže Goran.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca