Sa farme Lazarević vrhunski ovčji proizvodi

Slobodan Lazarević iz sela Jajči  opštini Ljig uzgaja ovce, i to domaću, sjeničku rasu. Imaju 100 grla odraslih ovaca.

„Ovčarstvom se bavim od 2017. godine. Želeo sam da se vratim na selo, i tako sam se iz Ljiga vratio “, priča nam Slobodan. Nemam pojma zašto, to je možda i teško pitanje, ali eto svi beže ja se vraćam.

Nakon dugog istraživanja i promišljanja odlučio se za sjeničku ovcu, a kako kaže, nju je odabrao zato što je domaća rasa.

„Zašto bih uvozio neke strane sorte, kad mi imamo naše“, kaže Slobodan.

Sjenička pramenka predstavlja lokalnu rasu, koja je izvorno nastala na Pešterskoj visoravni u okolini Sjenice pa po tom lokalitetu i dobija naziv. Kao i sve pramenke spada u grupu ovaca kombinovanih proizvodnih sposobnosti, ali je naglašena proizvodnja mesa.

Po Slobodanovim rečima ulaganja su velika ukoliko želite za kratak period da oformite veliko stado, dok su ona minimalna ako postepeno razvijate posao. Hranu za ovce koriste sopstvenu, proizvode sami, ovce hrane senom i žitaricama izbegavaju koncentrate u ishrani.

„Jednostavno, morate da se bavite preradom, ne možete samo da držite ovce, osim ako nećete da dajete jaganjca u bescenje i da na kraju zatvorite farmu, jer to ne može dugo da se izdrži“, priča nam Slobodan.

Njihovi  proizvodi se suše  na hladnoći. Pronašli su  način da tradicionalne zimske proizvode proizvodu  tako da budu istog kvaliteta i leti.

Planovi ove porodice su da proširi ponudu proizvoda koji bi i dalje bili specifični – od 100% ovčijeg mesa, sa prirodnim začinima, bez veštačkih boja i aroma. Meso kod Lazarevića, ide od 1800 do 3300 koliko košta peglana kobasica.

Peglana kobasica je po uzoru na pirotsku peglanu, ali Slobodan je malo eksperimentisao, dodavao je neke začine.

Sve proizvode Farme Lazarević možete kupiti poručivanjem preko Facebook u Instagram naloga farma_lazarevic, kao i u mnogim maloprodajnim objektima u Beogradu, Novom Sadu, Nišu.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano