Da li otvarati košnice ili ne

Foto: pixabay
Foto: pixabay

U toku februara, za vreme relativno lepih zimskih dana, pravo je vreme da se izvrši dezinfekcija košnica i opreme, da se užice ramovi, popravi oprema, da se pripreme sakupljači polena, kao i sunčani topionik voska, postave pojilice za pčele… Podnjače koje su bile otvorene u januaru u februaru treba zatvoriti i, ukoliko je potrebno, dodatno utopliti zbog veće površine legla.

Zbog uvećanja legla i mladih pčela veći je i utrošak meda koji u februaru iznosi 2,5 do 3 kg za prosečno pčelinje društvo. Lep dan u februaru pčele koriste za prebacivanje meda sa bočnih ramova i lageruju ga iznad legla kao bi održavale kontrolu visine medne kape. Pčele neće nikada napustiti svoje leglo i premestiti se na med, po ceni da uginu.

Mnogi pčelari su mišljenja da u februaru ne treba otvarati košnice bez obzira kolika je temperatura vazduha. Otvaraju se kada bruje, kada ima mnogo mrtvih pčela na podnjači, kada brzo hodaju po poletaljci i zidovima košnica, kada je košnica puna fleka od pročisnog leta, pojava trutova u februaru.

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano