Ljubica Žigon: Kvalitetnije od džema, najbolje od maline

Ljubica Žigon
Ljubica Žigon

Ljubica Žigon, je od oca nasledila imanje, hektar maline sorte Vilamen u selu Visoka, u Ariljskom kraju.

Da podsetimo, malina vilamet, pripada zeljastim biljkama iz familije ruža (Rosaceae), koja daje plodove već prve godine nakon sadnje, dok pun prihod ostvaruje u drugoj ili trećoj godini od zasađivanja. Veoma otporna biljka koja daje krupno tamno crvene plodove, dobrog ukusa i koja počinje da zri krajem juna. Sadnice mogu da dostignu visinu do tri metra. Prija joj da bude na poziciji sa dosta sunca i traži dosta redovnog zalivanja i đubrenja kako bi prinos bio bolji. Stabljika koja je dala plod posle berbe mora da se odseče.

Ljubica je otvorila poljoprivredno gazdinstvo i u početku je prodavala svežu malinu. Videla je Ljubica da tu i nema neke vajde, niske cene, nesigurnost na tržištu. Porodica Žigon 1917. godine osniva firmu “Prerada i konzervisanje voća „Žigon“, Stari Banovci.  Već u sledeće 2018. godine imaju gotove proizvode.

“Za sada malinu gajimo na 1 hektar, planiramo da počnemo sa proizvodnjom organske maline, da se proširimo. Maline koje gajimo ne prodajemo u svežem stanju, nego ih prerađujemo u finalni proizvod, priča nam Ljubica, i dodaje:  Imamo namaz od maline, samo malinu, namaz od maline sa cimetom, sa čokoladom, namaz sa vanilom. Proizvodimo sok i liker od maline.

Voćni namaz od maline je proizvod dobijen ukuvavanjem plodova maline, jedne od najrasprostranjenijih voćki u Srbiji. Osnovne odlike su očuvan ukus i boja sveže maline. Koristi se kao namaz, za pripremanje tradicionalnih srpskih poslastica. Najbolji džem za kiflice i palačinke, a i sa krofnama se savršeno slaže.

“Pošto znamo da imamo odličan proizvod, zato smo osmislili i lepo pakovanje.

Po Ljubicinim rečima, namaze prave na tradicionalan način, gde se maline kuvaju u šerpi  po starim recepturama.  Uradili su osnovnu standardizaciju kvaliteta, sada su obnovili sertifikate, uradili listu nutrititvnih vrednosti, po zahtevu stranih tržišta.

Rad na kvalitetetu proizvoda i ambalaži je primarni cilj, kao i prisustvo na domaćem i ino tržištu, zaključuje Ljubica Žigon.

Naši proizvodi se mogu naći u Novom Sadu, tu smo najviše zastupljeni. Učestvujemo na mnogim sajmovima. Sada nema nazad, idemo napred.

 

Facebook
Twitter
Pinterest
Telegram
WhatsApp

Povezano