Arilje – grad maline i sporta

Opština Arilje predstavlja nezaobilaznu destinaciju Zapadne Srbije koja je zahvaljujući bogatoj tradiciji izgradila imidž idealne destinacije za kraći odmor, sa raznolikim i atraktivnim prirodnim pejzažima, bogatom kulturnom ponudom i kvalitetnim manifestacijama.

Sportska hala u Arilju pruža idealne uslove za bavljenje sportom jer po svim standardima predstavlja reprezentativan sportski objekat u našoj zemlji. Deci školskog uzrasta i mladima je na raspolaganju za treniranje raznih sportova, ali i svim građanima da se u slobodno vreme rekreiraju.

Na  drugom Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Bogatiću koji je nedavno održan, Saša Luković, direktor Sportsko turističkog centra Arilje  istako je  da su po prvi put na sajmu i da promovišu proizvode iz ariljskog kraja, malinu, šljivu, čokoladirano voće, priirodne sokove od maline, rakiju od maline, sušeno voće.

Voćarstvo, u kome dominira proizvodnja maline, je najrazvijenija grana poljoprivrede na području opštine Arilje. Malina je ekonomski najznačajniji proizvod poljoprivredne proizvodnje, gaji se na oko 1.500 ha, a godišnje se u proseku proizvede oko 15.000 t. Uzgaja se na prosečnim parcelama od oko 0,3 ha, na čitavom području Opštine i to preko 95% na porodičnim gazdinstvima i ima veliki uticaj na dopunsko zapošljavanje. Na teritoriji ariljske opštine postoji više od 50 hladnjača u kojima se smrzava, prerađuje i izvozi oko 20.000 t ploda maline godišnje.

Pored maline, od jagodičastog voća gaji se i kupina, na manjim površinama, a u proizvodnju se u poslednjih nekoliko godina uvode i intenzivna proizvodnja jagode u zatvorenom prostoru, kao i kultivisana visokožbunasta borovnica. Šljiva se gaji na oko 1.000 ha i proizvodi se između 4.000 i 5.000 t ploda šljive godišnje. Plod šljive se manje koristi za sušenje i toplu preradu, a najviše za proizvodnju alkoholnih pića. Jabuke se prostiru i gaje na oko 750 ha, a godišnje se proizvede oko 4.000-5.000 t jabuke. U dolini Moravice skoncentrisana je pretežno komercijalna proizvodnja jabuke.

“Osim maline i ostalog voća ariljski kraj je poznat i po reci Veliki Rzav,  reka koja izvire u podnožju planine Mučanj, koja se nalazi između naselja Ivanjica i Kokin Brod, kao i između planina Murtenice i Javora. Nastaje od Presečke reke i Jamčice. Prva izvire u podnožju planine Čemernice, a druga kod sela Mičioci. Dugačak je 62 kilometra i teče sve do mesta Arilje, nakon koga se uliva u Moravicu. Veliki Rzav pripada crnomorskom slivu i važi za jednu od najčistijih reka u Srbiji”.

Misija naše ustanove je da inovativnom korelacijom sporta i turizma, uređenjem gradskog jezgra, turističkih lokaliteta i atraktivnosti i tematizacijom sadržaja, kreiramo jedinstvene zone iskustva, koje pružaju šansu svim građanima a posebno mladima, da na moderan način dožive vekovima dugu tradiciju i kulturu našeg grada. Pored redovnih sportskih aktivnosti koja ova ustanova obavlja, kao što su utakmice, treninzi, takmičenja, ustanova nastavlja sa organizovanjem poseta sportista i državnih službenika. Arilje jeste grad malina i preduzetnika, ali sa pravom mogu reći i gradsporta,  poručio je Saša Luković.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca