Da li će nam sneg i mraz doći glave

Stručnjak za voćarstvo Zoran Keserović izjavio je da sneg još nije mnogo oštetio voće u cvetu, ali će propasti ako  temperatura padne do minus tri Celzijusova stepena.

On je za Betu rekao da će od mraza prvo stradati šljive, koje su u punom cvetu, zatim kajsije, neke sorte krušaka, trešanja i višanja.

– Sneg neće mnogo oštetiti voće u cvetu, osim što nema oprašivanja, ali ako se temperatura noćas i sutra spusti do minus 2,5 do tri Celzijusova stepena izmrznuće cvetovi – rekao je Keserović koji je profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

On je istako  da je mraz u noći između 28. i 29. marta na području Sremske Mitrovice i Iriga uništio 95% kajsija, čak na nadmorskoj visini od oko 200 metara, što se veoma retko dešava.

Mraz je, prema njegovim rečima, na tom području uništio čak i neke sorte jabuka, ali ga do sada nije bilo u voćarskom kraju oko Beograda, u Grockoj i Zaklopači.

Trenutno je u većini voćarskih područja u Srbiji kajsija u fazi precvetavanja, a breskva u fazi punog cvetanja. U zavisnosti od lokaliteta, ponegde počinje cvetanje trešnje, šljive, jagode. Što je cvetni pupljak otvoreniji, njegova osetljivost na mraz je veća. Otvoreni cvetovi i tek zametnuti plodovi stradaju već na temperaturama od -2 °C.

Kako se ove nedelje najavljuju mrazevi od nekih – 3 °C, kod kajsije i breskve može da se javi realan problem sa izmrzavanjem.

Sve voćne vrste se mogu podeliti u četiri grupe, u zavisnosti od toga na kojoj prosečnoj dnevnoj temperaturi one kreću sa vegetacijom: od 9 °C (kajsija i badem), preko 10°C (breskva, jagoda) i 11 °C (šljiva, trešnja, malina) do 12 °C (jabuka, kruška). Što je ova temperatura niža, voćka se ranije „budi“, a samim tim je i verovatnoća javljanja mraza nakon cvetanja veća.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca