Ova paša je i nagrada za pčelare

U maju cveta bagrem, a to je najznačajnija i glavna paša. Kada je godina povoljna, može se ostvariti i prinos od 1000 kg meda po hektaru bagremove šume, zbog čega i ne čudi što mnogi svoja društva sele upravo tamo gde je dostupno ovo drveće.

Šta je bitno ?

Bitno je da leglo bude u kontinuiranom razvoju. Što su pčelinja društva jača, samim tim će donositi i više meda. Prinos zavisi i od starosti samog zasada. Mnogi pčelari tvrde da je najbolji med  onaj prikupljen u šumi staroj oko 15 godina.

Da se podsetimo bagrem najbolje luči nektar na temperaturi od 25 stepeni, a kada se pored ovog, ostvare i drugi uslovi poput optimalne vlažnosti vazduha i vremena bez vetra, pčele u košnicu mogu uneti i oko 10 kg nektara dnevno.

Košnice ne smeju biti izložene suncu, posebno u vremenu od 11 do 15 h. Kakvo će cvetanje bagrema biti zavisi od vremenskih okolnosti, ali i samog položaja. Bagrem cveta u prve dve nedelje maja.  Što je nadmorska visina veća i cvetanje se pomera od  4 do 6 dana.

Pri kraju glavne paše, u cilju uvećanja pčelinjaka može se vršiti i veštačko rojenje koje se obavlja izdvajanjem ili podelom osnovnog društva i dodavanjem sparene ili nesparene matice. U ovu svrhu adekvatno može poslužiti i zreo matičnjak. Ne preporučuje se da se ostavi pčelama da one same izgrade prinudne matičnjake jer bi to bilo loše po njen kvalitet.

I ovo treba uraditi:

*dovršavati poslove vezane uz stvaranje jakih pčelinjih zajednica;

*ograničavati prostor matici za zaleganje jajašaca;

*sprečiti stvaranje rojevnog nagona u košnici;

*dopuniti prostor satnim osnovama;

*ukoliko je moguće približiti pčele što jačoj pčelinjoj paši;

*osiguravati prostranost medišnog i plodišnog dela košnice;

*planiraju se i osnivaju nove pčelinje zajednice;

*što više se proširuje leto – ulaz košnice.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

04.06.2024.

Pčelari nema odmora

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca