Štetočine na pčelinjaku

Mnogobrojne vrste korisnih ptica, koje uništavaju štetne insekte u šumama, na poljima, u vrtovima, u izvesnim prilikama napadaju i pčele u letu. Najčešće vrste ptica koje pričinjavaju štete su senice, laste, legati ili pčelari a ponekad to mogu da budu i vrapci. Za odbranu od ptica treba staviti češljeve na leto i podići leto,  hranilice za tzv. korisne ptice treba postaviti dalje od pčelinjaka.

Tokom pčelinje paše, kada se pčelinje zajednice sele u šumovite predele i medvedi uništavaju pčele. Na našim prostorima a i u Evropi, poznat je suri medved. Pored toga što jede med, on jede i leglo i pčele. Pčelinjake posećuje u navratima a košnice uništava noću. Jedina odbrana su tzv „električni čuvari – čobanice“.

U pčelarstvu, miševi se ubrajaju u vrlo značajne štetočine, jer oni mogu potpuno da unište pčelinju zajednicu. Miševi uznemiravaju pčele u zimskom klupku, što može izazvati i nastajanje dijareje kod pčela. U toku jeseni i zime kada su pčele u klubetu, miševi ulaze u u košnicu kroz leto ili kroz progrižene rupe oko njega, jer im košnica služi i kao sklonište. Pojava miševa u košnicama naročiti je zapažena u pčelinjacima koji se nalaze na poljima ili u blizini šuma. Miševi se hrane medom, polenom, mrtvim i živim pčelama. Tražeći toplija mesta u košnici miševi uništavaju saće i između ramova prave gnezdo, tako da se na podu košnice mogu naći otpaci izjedenih pčela, usitnjeno saće i mišji ekskrementi. Delimično izjedene pčele imaju karakterističan miris na ekskremente miševa. Oštećeno saće pčele ne dograđuju u proleće, a matica u njega ne polaže jaja. Ako u takve košnice unesemo druge pčele, ubrzo je napuštaju. Miševe, njihova gnezda kao i detritus u košnici, obično se otkrivaju u proleće prilikom pregleda košnica.

U borbi protiv miševa koriste se: paljenje trave i korova po polju, stavljanje mišolovki s otrovom, premeštanje pčela u druge dezinfikovane košnice. Da  bismo sprečili ulazak miševa u košnice, u jesen se leta sužavaju ili se na njih stavljaju metalni češljevi sa uskim prorezima.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

28.06.2024.

Zaštita paprike od bolesti

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca