Udruženje žena „Autentične fantastične žene“

Udruženje žena „Autentične fantastične žene“ Milenko Stojković iz Kličevca, nastalo je  2022. godine i broji 20 članica.

„Udruženje se bavi očuvanjem tradicije i kulture. Uspešno organizujemo izložbe ručnih radova, takmičenje u pravljenju kolača i kuvanju nacionalnih jela, po starim receptima. Učestvujemo da raznim manifestacujama, etno sajmovima kako u opštini tako i u Srbiji i inostranstvu, priča nam predsednica Udruženja  Ivana Marjanović i dodaje:

„Žene su ključ opstanka sela, a jedino osnažene mogu opstati. I ja sam žena koja živi na selu i svesna sam svih pratećih problema kako u proizvodnji, tako i u plasiranju naših proizvoda. Cilj ovog Udruženja nije feministički.  Udruženje smo osnovale sa željom da se osnažimo, da pomognemo jedna drugoj, da se edukujemo i da od najboljih učimo kako do rešenja problema koji nas muče.

„Naše selo je poznato po vojvodi Milenku Stojkoviću, koji je imao harem sa 42 žene. Došle smo na ideju da i mi napravimo harem, u šali kaže Ivana i dodaje: Nemamo kao Milenko 42 žene, ali imamo nameru da proširimo Udruženje.

Da podsetimo:

Milenko Stojković je rođen u selu Kličevcu na samom Dunavu u požarevačkoj nahiji. Još pre Kočine krajine imao je trgovinu u Požarevcu i tu je naučio turski jezik. Međutim 1791. vratio se u Kličevac i počeo da se bavi zemljoradnjom.  Učestvovao je povremeno 1796—1798. u srpskoj vojsci, koja se u službi beogradskoga vezira Hadži Mustafa-paše borila protiv proteranih janičara i vidinskoga uzurpatora Pazvan Oglua. U toj vojsci služio je kao buljukbaša (kapetan). Kasnije se sam potpisivao kao bimbaša (major).

Od kraja 1806. dok je živeo u Poreču držao je harem, u kome je imao nekoliko žena Srpkinja i nekoliko Turkinja. Kada je 1806. zauzet Beograd u njemu se našlo mnogo mladih turskih udovica, koje odjednom nisu imale od čega da žive. Karađorđe ih je poslao brodovima za Vidin, ali Milenko je zaustavio brodove u Poreču i iz njih probrao najlepše i stvorio je harem. Milenkova žena je živela u Kličevcu, a kada je umrla on se oženio Milenom, udovicom krajinskog kneza Karapandže. Mileni je pre ženidbe obećao da će da raspusti harem, ali to nije učinio, nego je ostao sa Turkinjama, a ženu je poslao u Kličevac. Kad bi se zadovoljio kojom Turkinjom poklanjao bi je svojim momcima, a decu bi poklanjao ženama bez dece. Pored Turkinja imao je i Vlahinja, a njih bi udavao kad više sa njima nije bio zadovoljan. Međutim kada je 1811. napuštao Srbiju u Vlaškoj nije imao dovoljno sredstava, pa je otpustio sve žene sem jedne, sa kojom se venčao.

Postoji i jedna legenda o imenu sela. Naime, nekada se tu gnezdila ptica Vac, koja je u letu kliktala i ljudi su govorili: to je ono mesto gde klikće, kliče vac, i tako ostade Kličevac.

Ivana se bavi uzgojem aronija i dugo godina učestvuje na raznim manifestacijama, tako da ima dosta iskustva. Zahvaljujući tome je i postava predsednica Udruženja.

„Odluku o sadnji aronije nismo doneli na brzinu, već pomno proučavajući njena svojstva i blagodeti  koje ima na ljudski organizam, putem dostupne literature. Saznanjem o njenoj dobrobiti  za ljudski organizam,  znali smo da je aronija, voće koje želimo gajiti , da je to voće budućnosti, priča nam Ivana  i dodaje:

Najviše smo bazirani na proizvodnju matičnog soka od aronije. Najpre pažljivo biramo odgovarajuće zrele plodove, a zatim kroz proces hladnog ceđenja i pasterizacije dobijamo potpuno prirodan matični sok od aronije. U našem soku nema šećera, nema dodavanja vode i nema bilo kakvih drugih prirodnih i veštačkih dodataka, što naši kupci posebno cene.”

Osim matičnog soka, Marjanovići prave i vino od aronije, liker, čaj od sušenog lista i ploda, slatko i džem od aronije sa jabukom. Imali smo prilike da probamo i mafine, koje je napravila Ivana, i odlični su.  Proizvode prodaju preko Instagram profila.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

23.11.2023.

Naše nasleđe – jedinstveno krovno udruženje

07.03.2023.

Udruženje žena „Ženske priče“- humanost na delu

06.05.2022.

Digitalna pismenost – šansa za ekonomsko osnaživanje žena

09.03.2022.

Udruženje žena ‘Crnobarke’ iz Crne Bare

04.02.2022.

Proizvodi od aronije kod porodice Marjanović iz Kličevca kod Požarevca

10.05.2021.

Od ručnog rada do lagodnog života

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca