Šljive pogodne za sušenje

Sušenje je jedan od najstarijih načina konzervisanja voća. Primenjuje se od davnina za duže čuvanje voća, jer se osušeni proizvod održava dugo i u “običnim” uslovima pakovanja i skladištenja. Sušenje je u suštini uklanjanje vlage. Najrasprostranjeniji i najjpogodniji oblik sušenja voća, a posebno šljiva jeste konvektivno sušenje, kod koga voda isparava pomoću zagrejanog vazduha. Zagrejan vazduh, kao nosilac toplote, predaje toplotu plodovima voća, prima pritom isparenu vodu iz plodova i odnosi je  sa sobom.Smanjenjem sadržaja vode, a time i povećanjem  koncentracije ostalih sastojaka, povećava se osmotski pritisak, čime su ishrana i razvoj mikroorganizama onemogućeni. Posebna prednost i odlika konzervisanja sušenjem jeste što se odstranjivanjem vode smanjuje težina  i zapremina plodova, a time se smanjuju i troškovi čuvanja, transporta i skladištenja. Zbog svojih odlika i prednosti, konzervisanje sušenjem je i danas u značajnoj primeni, pri čemu se stalno razvijaju i unapređuju postupci tehnike i tehnologiije sušenja.

Kvalitetna sušena šljiva je samo ona koja je krupna, mesnata,dobro osušena ,zdrava slatka lepog spoljašnjeg izgleda, sa očuvanim prirodnim ukusom i mirisom. Zbog toga sveža šljiva namenjena za sušenje  treba da se odlikuje krupnim plodovima odgovarajućeg spoljašnjeg izgleda, pa plodovi imaju fleksibilnu pokožicu, zlatno-žuto meso, povoljan odnos meso-koštica i da su ubrani u fazi optimalne zrelosti za ovaj vid prerade.

Nov pristup sagledavanju  kompletne problematike, proizvodnje sušene šljive, obuhvata sledeće segmente: primarnu proizvodnju svežeg voća namenjenog za sušenje, preradu sušenjem, primenom odgovarajućeg tehnološkog postupka, plasman ostvarene proizvodnje na savremen komercijalan način.

Da bi se obezbedio standardan  kvalitet sušene šljive za domaće i inostrano tržište, treba izabrati pogodne sorte šljiva za sušenje. A to su prvenstveno : Požegača,Stenlej, Valjevka, Čačanska rodna…..

Pošto je kampanja sušenja šljiva sezonskog karaktera, i traje ograničeno vreme, proširenje kapaciteta se može postići sušenjem odgovarajućih sorti različitog vremena zrenja, kao i korišćenjem sirovina, s različitih lokaliteta.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

12.08.2022.

Kako se pripremaju plodovi šljive za sušenje

17.11.2021.

Zbog čega je teško proizvesti šljivu za sušenje?

28.10.2021.

Kako se pravi rakija od suvih šljiva

11.08.2021.

Priprema šljiva za sušenje

28.09.2020.

Kako se suši šljiva

15.08.2018.

Kako se pravilno suše šljive

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca