Pregled košnica u julu i jedna od dobrih paša

Jul mesec mnogi pčelari smatraju poslednjim mesecom pčelarske sezone, jer već od avgusta počinje priprema pčela za zimu, tj. za novu pčelarsku godinu. U većini regiona na kojima se gaje pčele, jul mjesec je poslednji mesec za obiljnije prikupljanje nektara i polena.

Početkom jula počinje da cveta suncokret (procene su negde oko prvog). Sada je trenutak da se i društva pojačavaju u zavisnosti od momentalne snage pčelinjih zajednica.

Treba izvršiti analizu i proveru snage zajednice, a ujedno je to i pokazatelj kakva je matica u zajednici, pa ako je matica loša, leglo nam je šareno, a trebalo bi da bude ćebasto. Moramo da izvršimo proveru da li nam sve pčelinje zajednice imaju matice. Pogledaćemo sa spoljne strane sve one zajednice gde nema pčela stražara, a pčela šeta po prednjoj strani košnice. Ako nema radnog elana te zajednice nemaju matice, ili su matice u lošem stanju, ili neoplođene, ili stare koje se odmah moraju zameniti mladim.

U julu i pčelinji krpelj (varoa) dostiže svoj razvojni maksimum, sa tim da smanjenjem trutovskog legla varoa prelazi u pčelinje leglo i time pričinjava veće štete. Oko ¾ varoe se nalazi u poklopljenom leglu (i ne treba se tako zavarati da je nema). Društva koja nisu na suncokretovoj paši treba tretirati.

Osim pomenutih, radovi u julu su i:

Zaštita od pojave grabeži;

Stvaranje novih i njega mladih rojeva;

Zaštita pčela od velikih vrućina;

Redovno održavanje pojila;

Dodavanje šećera u kristalu radi stimulisanja matice – nakon vrcanja ili prilikom zamene matice;

Borba protiv osa, stršljenova

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca