Jelena Tanasković: Sve je više vikend farmera

Najbolji poljoprivrednik Srbije bira  se i ove godine. Prijave za „Najdomaćina 2024“ počele su 1. marta, a trajaće sve do 30. septembra 2024. Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

Nagradni fond iznosi više od 9.000.000 dinara, od čega će 7.000.000 dinara biti novčne nagrade dok je 2.000.00 dinara vrednost robnih nagrada- 50 tona veštačkog đubriva koje izlagačima na karavanima donira partner projekta Promist.

Treći poljoprivredni karavan danas je bio u Lazarevcu, na kom je prisustvovala ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković, Opština Lazarevac ima više od 2.300 poljoprivrednika, a danas na karavanu je učestvovalo 38.

Ministarka je prvo obišla štandove poljoprivrednika, razgovarala sa njima i onda se obratila prisutnima.

“Hvala gradu Lazarevcu na gostoprimstvu i ja zaista verujem da će prilikom sledećeg mog dolaska biti mnogo više od 2.340 gazdinstava s kojima ću moći da pričam o novim idejama“, istakla je ministarka, i dodala  da je sve više vikend farmera, tj. ljudi koji preko nedelje rade u nekoj firmi a vikendom se bave poljoprivredom i to su mahom mladi ljudi.

 

Bojan Stević, predsednik gradske opštine Lazarevac rekao je da je ovaj grad prvi put domaćin karavana, i da je on na to ponosan. Po njegovim rečima dosta su unapredili poljoprivredu u opštini Lazarevac, i ona je na zavidnom nivou. “

Gradski sekretar za poljoprivredu Savo Pavičić istakao je da je ove godine odvojeno 511 miliona dinara za subvencije u poljoprivredu.

 

„Te subvencije će krenuti kroz desetak dana, biće pet javnih konkursa. Najviše ulažemo u stočarsku proizvodnju, a u Lazarevcu, gde je bilo 54 korisnika prošle godine, najviše su bili zainteresovani za priključne mašine“, rekao je on.

Povoljan geografski položaj, prirodne karakteristike i višegodišnji rad na industrijskim zonama, garancija su spremnosti za dobrodošlicu investitorima u Lazarevac.

Nalazi se u neposrednoj blizini glavnih i na trasi je budućih evropskih koridora, a neposredna blizina aerodroma, kao i izlaz na reku, preduslov su za još uspešniji razvoj ove beogradske opštine.

Pokretač privrednog razvoja svakako je Rudarski basen Kolubara. Pa ipak, nije jedini.

I druge, različite, grane privrede doprinose razvoju opštine. Pre svega – poljoprivreda.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Aleksandar Martinović preuzeo dužnost ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede od Jelene Tanasković

20.04.2024.

Novi Pazar: Dodeljena povelja ministarki Jeleni Tanasković

19.04.2024.

Aleksandar Ivković: Potreban nam je Institut za pčele

19.04.2024.

Najdomaćin: Prilika za dobru zaradu

18.04.2024.

Vina sa dušom iz vinarije „Srž“

11.04.2024.

Najdomaćin 2024″ u Lazarevacu 14. aprila

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca