U selu Medveđica održava se manifestacija „Dani proje i sira“

U selu Medveđica u opštini Žagubica, u srcu Homolja, održava se manifestacija „Dani proje i sira“ Organizatori manifestacije su Turistička organizacija opštine Žagubica i KPC „Jovan Šerbanović“, uz pokroviteljstvo lokalne samouprave opštine Žagubica. Otvaranju je prisustvovala ministarka Jelena Tanasković.

Manifestacija obiluje kulinarskim, sportskim i muzičkim programom. Domaćini i njihovi gosti iz susednih sela takmiče se u kategorijama „najlepša proja“ i „najbolje spravljeni sir“, u nadvlačenju konopca, bacanju kamena s ramena, preciznom šutiranju lopte i ispijanju piva na cevčicu.

Ovu manifestaciju su pokrenuli sami meštani sela Medveđica, najmanjeg sela u opštini Žagubica, a na njoj se okupljaju ne samo meštani ovog i okolnih sela, nego i oni koji su na privremenom radu u inostranstvu.

Kao i ranijih godina, biće organizovano takmičenje u kategoriji najveća proja i najveće parče sira, a biraće se i najukusnija proja, najukusniji sir i najukusniji svadbarski kupus, gde se prijavilo 20 ekipa.

Pored toga, posetioce očekuju još narodne rukotvorine, likovna kolonija, sportske igre, kulturno- umetnički program i igranka do zore, najavljuju organizatori.

Posetioci  moglU i da pazare domaće proizvode sa nekog od brojnih štandova na kojima su izlagala udruženja žena, poljoprivredna gazdinstva, domaćinstva i privatne firme iz Kučeva, Krepoljina, Žagubice, Laznice, Medveđice i drugih mesta.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca