Tržište mašina i opreme za baštovanstvo i uređenje prostora prvu polovinu godine završava u opadajućem trendu

Podaci udruženja proizvođača ukazuju na ukupan pad od 14,5% u prvoj polovini godine, uz manje ili više izražen pad za skoro sve vrste proizvoda. Anomalni vremenski trend, zajedno sa inflacijom i rastućim cenovnicima, koči tržište koje je zabeležilo značajan rast u dvogodišnjem periodu 2020-2021.

Tržište mašina i opreme za baštovanstvo i uređenje prostora prvu polovinu godine završava u opadajućem trendu. Podaci o prodaji – koje obrađuje udruženje proizvođača Comagarden na osnovu anketne mreže Morgan – ukazuju na količinski pad od 14,5% u odnosu na prvu polovinu prošle godine, uz različite trendove za različite vrste proizvoda. To uključuje motorne testere (-16,8%), freze (-23%), baštenske traktore (-4,6%) i pokretne kosilice (-5,3%). Baštenski usisivači (-12,3%) i tradicionalne kosilice su takođe pale (-24,1%), čak i ako se u okviru tipologije nastavi pozitivan trend za robotske modele, koji su zabeležili rast od 13% u semestru. Među malobrojnim artiklima u crnom su bili trimeri za živu ogradu (+11,5%) i kosilice za profesionalnu upotrebu, koje su pokazale rast od 81,1%, iako se odnosi na prilično ograničen broj mašina. Pad prodaje – objašnjava Komagarden – posledica je kombinacije faktora, pre svega ekonomske neizvesnosti i inflacije, sa posledičnim povećanjem cena na listama, što destimuliše kupovinu posebno od strane privatnih imanja i hobista.

Takođe u obzir treba uzeti i činjenice da  postoji dosta jakih promena vremena, u kome se dugi periodi suše smenjuju sa poplavama koje su negativno uticale na razvoj vegetacije, što je dovelo do smanjenja ulaganja za održavanje javnih parkova, privatnih bašta i sportskih objekata.

Izvan posebnog ekonomskog i meteorološkog konteksta – primećuje Comagarden – bilo je predvidljivo smanjenje tržišta, takođe da bi se kompenzovao impresivan rast koji se desio u godinama 2020-2021 u vezi sa krizom KOVIDA-a, zatvaranjima i ograničenjima putovanja, što je podstaklo veće ulaganje u mašine za brigu o zelenilu, posebno kod privatnika i hobista. Veća stabilizacija privrede i vremenski trend – zaključuje Komagarden – mogla bi da omogući delimičan oporavak prodaje u drugoj polovini godine, za koju se procenjuje da će se završiti sa deficitom od oko 6%, sa oko 1,2 miliona prodatih mašina i opreme u godini ukupno.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

07.05.2024.

Cvet simbol ljubavi

21.04.2024.

Festival cveća i meda počinje sutra evo i gde

05.04.2024.

Međunarodni sajam hortikulture – Beoplant Fair otvoren

11.03.2024.

Kako se pravilno sadi muskari?

09.01.2024.

Cvet iskrenosti

11.10.2023.

Jesenji festival cveća u Kuli

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca