ISPRAVKA NEPRAVILNO UNETIH PODATAKA U EAGRAR DO KRAJA GODINE

Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu omogućilo je ispravku nepravilno unetih podataka u sistem  e-Agrar do kraja ove godine. Kontrolom nadležnog ministarstva utvrđeno je da je 20 hiljada poljoprivrednika podnelo lažne prijave za subvencije od 18 hiljada dinara po hektaru za biljnu proizvodnju. Primenom sistema e- Agrar je ustanovljeno da su se  mnogi poljoprivrednici prijavili za davanja po hektaru za parcele na kojima ništa nije zasađeno, već su tu šume ili objekti. Oko 500 hiljada hektara neobrađenog zemljišta evidentirano je u zahtevima za podsticaje, tri puta uvećane u ovoj godini. Procenjena šteta po budžet za podsticaje u ratarstvu iznosi 80 miliona evra.

Polovinom avgusta u ministarstvu je doneta odluka o teritorijalnoj kontroli parcela, koju bi sprovodila Poljoprivredna inspekcija i predstavnici Poljoprivredne samostalne i stručne službe u jedanaest okruga. Na predlog Odbora za poljoprivredu Skupštine Srbije, na sednici održanoj 25.avgusta, biće omogućeno unošenje ispravki u eAgrar poljoprivrednicima koji su za davanje po hektaru prijavili neobrađene površine. Rok za ispravku podataka je 31. decembar 2023.godine.

Od uvođenja sistema eAgrar početkom ove godine do sada je prijavljeno i uvedeno u Registar 350 hiljada poljoprivrednih gazdinstava.

Nepravilnosti u unosu podataka otkrivene su preko saletskih snimaka “Geosrbije”. Elektronski sistem eAgrar je jasno pokazao neslaganja između prijavljenih obradivih površina i stanja na terenu.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

21.08.2023.

Informacije o eAgraru isključivo preko zvaničnih kanala komunikacije

12.08.2023.

Pazite šta prijavljujete u e -Agraru

10.08.2023.

Šta znači E-agrar u pogledu transparentnosti konkurisanja i trošenja subvencija?

08.08.2023.

EAGRAR – TELEFON ZA PODRŠKU POLJOPRIVREDNICIMA I POČETAK TESTIRANJA

20.07.2023.

EAGRAR – TELEFON ZA PODRŠKU POLJOPRIVREDNICIMA I POČETAK TESTIRANJA

10.07.2023.

Apel prilikom registracije na e-agrar?

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca