Pazite šta prijavljujete u e -Agraru

Informacija od pre nekoliko dana da je posredstvom e-agrara ustanovljeno da je čak 20.000 poljoprivrednika podnelo lažne prijave radi dobijanja subvencija za biljnu porizvodnju, još jednom je pokazala da prevere u poljoprivredi nisu nikakva novina.

Poljoprivreda

Samo što se sada radi o do sada najvećoj u odnosu na ranije jer se lažnim prijavama pokušao oštetiti buyet Srbije za čak 80 miliona evra.

Mada su poljoprivrednici negodovali zbog uvođenja e-agrara, ispostavilo se da je država bila u pravu što je bila istrajna da elektronsko prijavljivanje bude obavezno ukoliko zemljoradnici žele da ostvare subvencije za obradu njiva. Uvođenjem reda u oblast subvencija moglo bi se uticati na to da oni koji zaista obrađuju zemlju dobiju više novca i budu zadovoljniji. Na osnovu podataka iz e-agrara gde su, između ostalog, paori navodili i brojevi katastarskih parcela, ustanovljeno je tako da među prijavljenim zemljoradnicima ima i onih koji su se javili za subvencije mada ne obrađuju zemlju.

Mada su poljoprivrednici negodovali zbog uvođenja e-agrara, ispostavilo se da je država bila u pravu što je bila istrajna da elektronsko prijavljivanje bude obavezno ukoliko zemljoradnici žele da ostvare subvencije za obradu njiva

Prevara je otkrivena posle nekoliko meseci od uvođenja e-agrara pa se ne može reći da e-agrar nije bio preko potreban, jer su satelitski snimci Geosrbija i digitalna platforma Biosens bili prava podrška da se sazna koliko imamo pravih, a koliko je lažnih poljoprivrednika prijavljenih na elektronskom portalu za identifikaciju e-agrar.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

06.03.2024.

Nikola Mihailović: Zadrugarstvo ključ uspeha

03.03.2024.

Održan treći Međunarodni poljoprivredni sajam u Bogatiću

28.02.2024.

Treći međunarodni sajam u Bogatiću

23.02.2024.

Uskoro Međunarodni sajam poljoprivrede “Bogatić 2024”

12.02.2024.

Dušica Savić iz Klenja: Lepša strana života na selu

30.01.2024.

Farma Ilić iz Klenja: Pehari govore više od reči

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca