Dobro pripremite pčele za zimu!

U septembru, uglavnom svi važniji radovi na uzimljavanju pčela bi trebali biti završeni. Pojedini poslovi koji nisu urađeni u prethodnom mesecu mogu se nastaviti u septembru. Poslove je poželjno završiti u septembru, jer je mala verovatnoća da ćete stići da uradimo kasnije, a ako i bude prilike, neće biti bez posledica. Jer nema pčelinje paše, ali ipak pčele su aktivne i donose vodu, polen i vrlo malo nektara sa određenih biljaka. Pčele nastavljaju pripremu za zimovanje propolisanjem pukotina na košnicama, preslaganjem meda.

Nadražajno prihranjivanje za stimulisanje matice na zaleganje treba prekinuti u početku ovog meseca. Potrebno je nastaviti ako iz nekog razloga nije završeno sa prihranom društva koja je započela u avgustu kao dopuna zimnice. Šećerni sirup se spravlja u odnosu jednog dela šećera i jednog dela vode, ali ako je vreme hladnije, potrebno je praviti gušći sirup sa 1 litrom vode na 2 kg šećera.

Važno je istaknuti da je upotreba antibiotika zabranjena i čak preventivno lečenje nepotrebno. Da osiguramo pčele od ove opasnosti dovoljno je imati higijensko pojilo i otkloniti med medljikovac iz košnica i na pčelinjaku primenjivati higijensko sanitarne mere.

U ovo vreme moramo suziti leta jer nema paše i može doći do borbe pčela između sebe oko hrane i koja zajednica je slaba ta obično strada od grabeži.

Potrebno je u toku meseca septembra, ako pregledamo društva, posebno obratiti pažnju na opasnu bolest zatvorenog legla – američku kugu. Zbog smanjene površine legla simptomi su lakše uočljivi. Ova bolest se prepoznaje po raštrkanom leglu, ulegnutim voštanim poklopcima legla koji su promenili boju i imaju rupice na sredini. U takvoj ćeliji larva je istrunula, razvlači se i uglavnom ima neprijatan miris. Ovakvi slučajevi se odmah prijavljuju udruženju pčelara i nadležnoj veterinarskoj ustanovi.

Posle toga postupa se po nalozima veterinarskog inspektora. Jednoj prosečnoj pčelinjoj zajednici potrebno je oko 15-20 kg meda za prezimljavanje. Veće količine hrane u košnici tokom zime poboljšavaju toplotni režim i mikroklimu jer med akumulira toplinu i sprečava naglu promenu temperature u košnici. Pčelinje zajednice povećavaju broj stražarica na letu i čak propolisom smanjuju ulaze u košnicu. Pčelinje zajednice koje su kvalitetno pripremljene za zimovanje u ovom periodu nemaju trutova u košnici.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca