Dobro pripremite pčele za zimu!

U septembru, uglavnom svi važniji radovi na uzimljavanju pčela bi trebali biti završeni. Pojedini poslovi koji nisu urađeni u prethodnom mesecu mogu se nastaviti u septembru. Poslove je poželjno završiti u septembru, jer je mala verovatnoća da ćete stići da uradimo kasnije, a ako i bude prilike, neće biti bez posledica. Jer nema pčelinje paše, ali ipak pčele su aktivne i donose vodu, polen i vrlo malo nektara sa određenih biljaka. Pčele nastavljaju pripremu za zimovanje propolisanjem pukotina na košnicama, preslaganjem meda.

Nadražajno prihranjivanje za stimulisanje matice na zaleganje treba prekinuti u početku ovog meseca. Potrebno je nastaviti ako iz nekog razloga nije završeno sa prihranom društva koja je započela u avgustu kao dopuna zimnice. Šećerni sirup se spravlja u odnosu jednog dela šećera i jednog dela vode, ali ako je vreme hladnije, potrebno je praviti gušći sirup sa 1 litrom vode na 2 kg šećera.

Važno je istaknuti da je upotreba antibiotika zabranjena i čak preventivno lečenje nepotrebno. Da osiguramo pčele od ove opasnosti dovoljno je imati higijensko pojilo i otkloniti med medljikovac iz košnica i na pčelinjaku primenjivati higijensko sanitarne mere.

U ovo vreme moramo suziti leta jer nema paše i može doći do borbe pčela između sebe oko hrane i koja zajednica je slaba ta obično strada od grabeži.

Potrebno je u toku meseca septembra, ako pregledamo društva, posebno obratiti pažnju na opasnu bolest zatvorenog legla – američku kugu. Zbog smanjene površine legla simptomi su lakše uočljivi. Ova bolest se prepoznaje po raštrkanom leglu, ulegnutim voštanim poklopcima legla koji su promenili boju i imaju rupice na sredini. U takvoj ćeliji larva je istrunula, razvlači se i uglavnom ima neprijatan miris. Ovakvi slučajevi se odmah prijavljuju udruženju pčelara i nadležnoj veterinarskoj ustanovi.

Posle toga postupa se po nalozima veterinarskog inspektora. Jednoj prosečnoj pčelinjoj zajednici potrebno je oko 15-20 kg meda za prezimljavanje. Veće količine hrane u košnici tokom zime poboljšavaju toplotni režim i mikroklimu jer med akumulira toplinu i sprečava naglu promenu temperature u košnici. Pčelinje zajednice povećavaju broj stražarica na letu i čak propolisom smanjuju ulaze u košnicu. Pčelinje zajednice koje su kvalitetno pripremljene za zimovanje u ovom periodu nemaju trutova u košnici.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

24.04.2024.

Za generalnog sekretara Evropskog pčelarskog saveza izabrana Biljana Tomić

23.04.2024.

Kako vreme utiče na pašu

19.04.2024.

Aleksandar Ivković: Potreban nam je Institut za pčele

15.04.2024.

Ne propustite ove radove na pčelinjaku

09.04.2024.

Saradnja ratara i pčelara mora da postoji

08.04.2024.

Pčelare zanimaju cvetovi trešnje

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca