Da li je dovoljno da biljke cvetaju da bi imale nektara

Pored velikog poznavanja medonosnih biljaka, potrebno je znati kada cvetne biljke luče nektar. Za lučenje nektara i ubiranje polena, potrebno je znati koje su to temperature potrebne za lučenje nektara i koja vlažnost vazduha pospešuje lučenje nektara. Sve ovo su preduslovi i da bismo imali suficite nektara i polena. Mnogo toga zavisi od klime i svaka godina je priča za sebe.

Da li ćemo imati viškove meda?

Med je svuda oko nas i treba ga samo uzeti. To je druga tema.

Neke cvetne biljke luče nektar na nižim temparaturama, a neke na visokim. Primera radi cvetovi džanarike, višnje, trešnje luče nektar i daju polen na temperaturama iznad 7 stepeni, dok recimo lucerka detelina luči najviše nektara na temperaturama iznad 30 stepeni. Maslačak najbolje luči nektar na temperaturi od 22 stepena, velikoj vlažnosti vazduha i da je dan oblačan bez vetra i kiše. Na osnovu ovoga dolazimo do zaključka da mnogo toga zavisi od vremena ili vremenskih uslova. Za primer možemo uzeti lipu. Lipa je visoko drvo sa bezbroj cvetova. Opije nas miris lipe. Miris nije dokaz da li će lučiti nektar. Zašto? Lipa je lekovita biljka, med prve klase. Problem je plitak cvet i lipa ne podnosi visoke temperature, suv vazduh (nizak procenat vlažnosti), vetar. Tada nektar brzo ispari. Slično je i sa cvetovima kupine i maline, nema nektara a samim tim ni meda, jer nektar koji je u cvetu brzo ispari. Ove biljke luče nektar pri temperaturama od 24 do 28 stepeni. Ako je vruće i temperature su iznad navedenih temperatura, tada imamo posetu pčela na navedenim biljakama, ali pčele unose polen i malo nektara.

Na lučenje cvetnih biljaka ima uticaj i zemljište. Ovde mislim na kvalitet zemljišta: krečno, kiselo, slano ili slanište, peskovito, crnica. Sva ova zemljišta utiču na lučenje nektara. Mnogo je faktora, ali na mnoge faktore pčelar može da utiče i nadomesti nedostatke. Mislim na đubrenje zemljišta. Analizom zemljišta dolazimo i do svih parametra bitnih za lokaciju gde su nam pčelinje zajednice.

Mnogi misle da se lako dolazi do meda i da pčelari ne bi trebalo da čitaju i da se edukuju. Pčelarenje podrazumeva edukaciju i konstantni rad na usavršavanju opšteg obrazovanja, rad na sebi.

Med je mnogo jeftin, kada pogledamo sve segmente potrebne da bi došli do meda. Biti pčelar nije ni malo lako. Moramo stalno da radimo na sebi, da upijamo znanja, veštine i da budemo mudri, logični.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

18.07.2024.

Ocenjivanje meda

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca