I ovo se dešava: Cepanje klubeta na dva dela

Jedna od retkih pojava u zimskom periodu je cepanje klubeta na dva dela. Jedan deo pčela u istoj košnici ili pčelinjoj zajednici zimuje levo, drugo klube zimuje  desno, nezavisno od prvog klubeta. Razloga ima više za cepanje klubeta na dva dela. Prvo da kažem da to nije dobra praksa, dobra pojava u plodištu i može biti samo štetna, pa čak i pogubna. Razloga za to je četiri:

– Mnogo meda i malo praznih ćelija;

– Potrebe za kiseonikom;

– Nedostatak meda;

– Dve matice.

Svi navedeni razlozi dovode do cepanje jednog kompaktnog klubeta na dva manja klubeta.

Prvi razlog je velika količina meda i nemogućnost formiranja kompaktnog klubeta. Klube se formira ispod mednih kapa, a ne na ramovima punih meda.

Drugi razlog cepanja klubeta na dva klubeta je potreba za kiseonikom. Klube na početku zimovanja imaju velike potrebe za kiseonikom. U slučaju nedostatka kiseonika jedan deo pčela se cepa i formira drugo klube bez obzira na maticu, a drugo klube je sa maticom.

Treći razlog cepanja klubeta ili odvajanja je nedostatak meda, pa jedan deo klubeta ide levo ka krajnjim ramovima sa medom, a drugi ide desno do krajnjih ramova sa medom i formiraju se dva klubeta. Naravno to nije dobro.

Četvrti razlog su dve matice u pčelinjoj zajednici. Verovatnoća je mala, ali je moguće. Razlog je do pčela radilica i mlade matice. Mlada matica nije ubila staru majku i u zimovanje je pčelinja zajednica ušla sa dve matice.

Svi navedeni razlozi mogu dovesti do slabljenja pčelinje zajednice i u najgorem slučaju do smrti pčelinje zajednice.

Zašto sam ovo napisao? Zato što sam to više puta imao na mom pčelinjaku.

Da li treba paničiti zbog toga? Naravno da ne, ali treba utopliti košnicu i takvu pčelinju zajednicu pratiti bez ikakvih radnji u rešavanju problema. Problem uglavnom reše same radilice ili ne reše i stradaju.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

19.04.2024.

Aleksandar Ivković: Potreban nam je Institut za pčele

15.04.2024.

Ne propustite ove radove na pčelinjaku

09.04.2024.

Saradnja ratara i pčelara mora da postoji

08.04.2024.

Pčelare zanimaju cvetovi trešnje

28.03.2024.

Problemi zbog nektara gloga

26.03.2024.

Cvetovi ove voćke daju obilje nektara i cvetnog praha

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca