Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA), održaće se u subotu, evo i gde

Usled mnogobrojnih problema u pčelarskom sektoru Evrope, pre svega po pitanju ogromnog procenta falsifikata meda na tržištu, evropski pčelari su odlučili da formiraju Evropski pčelarski savez, kako bi se pred nadležnim organima adekvatno borili za spas pčelarstva koje je ugroženo. Pored pčelara, ugroženi su i potrošači meda, ali i evropska poljoprivreda jer joj preti masovno napuštanje pčelarenja od strane razočaranih pčelara, što bi vodilo u drastično smanjenje broja pčela i prinosa u poljoprivredi zbog smanjenog oprašivanja pčelama. Veliki doprinos smanjenju broja pčela daje i nekontrolisano trovanje pčela pesticidima, te je neophodno uvesti dodatne vidove podrške pčelarstvu.

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA), održaće se u Beogradu 10. februara 2024. godine u 15 sati u Svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma.

Svoje prisustvo na Osnivačkoj skupštini potvrdili su predstavnici saveza i udruženja koji su pristupili EBA i to iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske, Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske…

Svoje prisustvo na Osnivačkoj Skupštini potvrdili su gospodin Ellmann Torsten – predsednik Deutscher Imkerbund e.V iz Nemačke kao predstavnik svih pčelara Germanskog govornog područja, gospodin Georgi Todorov Tyutyundzhiev iz Bugarske i gospodin Andrii Bazahin iz Ukrajine, koji će kao posmatrači prisustvovati Osnivačkoj skupštini i nakon njenog završetka doneti odluku o pristupanju.

Očekuje se da će sedište EBA biti ustanovljeno na teritoriji EU, gde će se voditi najveća borba za prava pčelara i potrošača.

Evropski pčelarski savez će aktivno sarađivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, uz podržavanje svih aktivnosti Svetske pčelarske federacije “Apimondija”, na unapređenju pčelarstva, uz ukazivanje na lokalne evropske probleme koje moramo da rešavamo na lokalnom evropskom nivou.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

08.07.2024.

Varoa i njeno suzbijanje

05.07.2024.

Šta veže sve pčelare u regionu

02.07.2024.

Pčelari do petka mogu da se prijave za subvencije po košnici

26.06.2024.

Za pčelarstvo 30 miliona dinara

24.06.2024.

Pojilo za pčele

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca