Osnovan Evropski pčelarski savez – evo i zašto

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA) održana je juče  u Beogradu na Beogradskom sajmu gde je održava i 15. državni sajam pčelarstva.

Podršku organizaciji ovogodišnjeg jubilarnog XV Državnog pčelarskog sajma i Osnivačke Skupštine Evropskog pčelarskog saveza dala je i Nemačka razvojna saradnja – GIZ.

Ukazana nam je čast da u otvaranju XV Državnog pčelarskog sajma učestvuje i direktorka GIZ Srbija gospođa Daniela Funke.

Povod za udruživanje evropskih pčelara je zajednička borba  za spas pčelarstva koje je ugroženo, pre svega, ogromnom količinom falsifikovanog meda na tržištu. Osim pčelara, kako je istaknuto na Osnivačkoj skupštini, ugroženi su i potrošači pčelinjih proizvoda, ali i evropska poljoprvireda koja se u velikom procentu oslanja na učinak oprašivača. Evropski pčelari, kako je rečeno, su na korak od toga da napuste proizvodnju koja je sve manje rentabilna, a to bi posledično dovelo do naglog pada broja pčela i manjeg oprašivanja.

Evropski pčelarski savez će aktivno saradjivati sa svim pčelarskim organizacijama u Evropi, uz podržavanje svih aktivnosti Svetske pčelarske federacije “Apimondija”, na unapredjenju pčelarstva, uz ukazivanje na lokalne evropske probleme koje moramo da rešavamo na lokalnom evropskom nivou.

Osnivačkoj skupštini, osim domaćina i inicijatora osnivanja EBA – Saveza pčelarskih organizacija Srbije, prisustvovali su predstavnici saveza i udruženja iz Slovenije, Mađarske, Poljske, Nemačke, Rumunije, Bugarske,Grčke, Ukrajine, Litvanije, Malte, Irske, Velike Britanije, Italije, Severne Makedonije, Crne Gore, Republike Srpske…

Osim borbe protiv falsifikata meda na tržištu, među osnovne ciljeve novoosnovanog saveza uvršteno je i zalaganje za agro-ekološka plaćanja, odnosno plaćanje po košnici pčela kao kompenzaciju za njihovu oprašivačku ulogu. Jedan od ciljeva je i preduzimanje strategija za zaštitu zdravlja i repopulaciiju pčelinjih društava u Evropi.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

09.02.2024.

Značaj poznavanja cvetne lokacije i stacioniranje pčelinjih zajednica

08.02.2024.

Osnivačka skupština Evropskog pčelarskog saveza (EBA), održaće se u subotu, evo i gde

01.02.2024.

Državni pčelarski sajam

29.01.2024.

Pčelar Ivica Matić: Vreme je za pravo tržište

26.01.2024.

Značaj leske za pčelinje zajednice

24.01.2024.

Potrošnja meda od oktobar do marta

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca