Umetnička etno radionica „Ana“

Umetnička etno radionica „Ana“ (Vrbovno) kreira i prozvodi narodnu nošnju, veze grbove i ikone, zavese, suknje, bluze, etno proizvode od prirodnih materijala, moderne odevne predmete, kao i suvenire. Radionica takođe održava kurseve tkanja, veza slikarskim bodom i drugih tehnika ručnog rada, a vrši usluge izrade unikatnih i ručno, ali i mašinski rađenih predmeta.

Udruženje sam osnovala onog trenutka kada sam otišla u penziju, jer sam želela da radim ono što želim. Moram da istaknem da se moje udruženje bavi očuvanjem vere i tradicije, ističe Slađana Đurić iz Stepojevca, i dodaje: Dosta motiva ima sa Kosova i Metohije. Gospođa Milanka iz Humanitaarne organizacije me je naučila da napravi jelek za koji je potrebno 69 dana. Kada se razbolela ostavila mi je u amanet da nastavim dalje, Svaka pomisao na nju meni donosi mir.

Udruženje broji 10 članica, ranije ih je bilo više, ali posle korone broj se smanjio.

Detalji i motivi kosovskog veza krasili su odevne predmete, poseteljine,  i služi kao poseban ukrasni detalj, koji se stavljao na vidno mesto, uglavnom na nameštaj, svakom oku na uvid i divljenje.

„Postoje razne šeme kosovskog veza koje datiraju još iz srednjeg veka i još uvek su kod nas prisutne. Nakon Kosovskog boja motiv je bio pretežno crveni božur, koji je simbol našeg stradanja. Postoje sada i drugi motivi koje smo zahvaljući internetu, kontaktima sa sličnim udruženjima i obilazeći razne manifestacije, želeli da prikažemo na našim vezovima“, priča nam  Slađana.

Udruženje ima mnogobrojna priznanja.

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

10.09.2022.

Danas i sutra velika gozba u BIG Rakovica

23.02.2022.

Konkurs za finansiranje udruženja u oblasti poljoprivrede

20.08.2021.

Osam miliona dinara za programe poljoprivrednih udruženja

22.10.2020.

Dobar primer i za druge ovčare, sledite ga

13.12.2019.

Udruženjem do boljeg plasmana

17.06.2019.

Šta je cilj osnivanja ovog Udruženja

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca