Danas i sutra velika gozba u BIG Rakovica

Dugo očekivani III Festival srpske trpeze svečano je otvoren danas u TC BIG Rakovica, uz mnoštvo izlagača i sa bogatim kulturno-umetničkim programom. Ove godine festival traje dva dana.

Organizator ove manifestacije je Udruženje ,,Čuvari ognjišta“ uz pokroviteljstvo Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

„Čuvari ognjišta“je organizacija osnovana sa ciljem delovanja u oblasti očuvanja i jačanja srpske porodice, negovanja tradicionalnih vrednosti i istorijskig identiteta, pravoslavlja, rehabilitacije ugroženih područija, oživljavanja sela, stvaranja uslova za državnu inkluziju i ostanak mladih u svojoj zemlji, interkulturalnog dijaloga, organizovanja aktivnosti u cilju očuvanja prirodnih resursa, podsticanja naučnog, privrednog, ekonomskog i kulturnog razvoja i prosperiteta srpskog društva.

Otac Andrej, blaženopočivši starešina manastira Svetog Prvomučenika Arhiđakona Stefana u Slancima, blagoslovio je osnivanje „Čuvara ognjišta“ na Mitrovdan 2015. godine.

Festival neguje osobenosti i običaje srpske trpeze kroz vekove kombinujući je sa duhovnim doživljajima, tradicionalnom i izvornom srpskom muzikom, umetničkim prikazima, narodnom nošnjom, pojanjem i folklorom… Primer toga je i krsna slava koja je kao jedini element nematerijalne kulturne baštine Srbije upisan na Uneskovu Reprezentativnu listu.

Kroz različite aktivnosti u izlagačkom, takmičarskom, edukativnom i kulturnom programu posetiocima festivala predstavlja  se veliki broj učesnika i izlagača. Na jednom mestu biće aktuelni prvaci i uvaženiji takmičari sa različitih manifestacija u Srbiji, kao i proizvođači hrane i pića kojima se Srbija ponosi.

Učenici ugostiteljskih škola kako iz Srbije, tako i iz regiona, takmičiće se u pripremi hladnih predjela, a svoja kulinarska umeća prikazaće i alasi, domaćice iz Asocijacije mama Srbije, predstavnici najznačajnih srpskih gastronomskih festivala poput „Levačke pasuljijade“, „Kobasicijade“ iz Turije, „Štrudlijade“ iz Dolova itd.

Nenad Bermet Aleks, Ratković, jedinstveno je ime i pojava na našoj vinskoj sceni, ali i šire. Nakon dobijanja robnog žiga, zaštite imena Bermet Aleks, za čuveno desertno vino fruškogorskog vinogorja, učinilo mu se zgodnim da svom krsnom imenu Nenad Ratković pridoda i ovo “zaštićeno“. Bilo je to 2007. godine. Rođen Zemunac, Nenad Ratković, je u novosadskim vinskim krugovima isprva bio poznat kao trgovac vinom. Prodavao je vino iz naših poznatih podruma, Erduta i Erdevika.

„Zasadi vinograda na Banstolu dosežu još iz davnih tridesetih godina prošlog veka. Proizvodnja grožđa, vina i rakije je bila za mnogobrojnu familiju i prodavala se komšiluku. Osnivanjem „Vinarije Aleks“ tu proizvodnju smo podigli na viši nivo, pravimo kvalitetnije proizvode i izašli smo iz okvira naših zasada, te smo prinuđeni da grožđe i voće dokupljujemo, istako nam je Nenad.

Bermet koji naš Nenad  pravi je raj za sva čula, a u njemu podjednako uživaju muškarci i žene. Beli se pravi sa 15 biljka, a crveni sa 30. Nije ni čudo što toliko uživaju, jer Ratković kaže da je Bermet aromatizovano desertno vino, lek za dušu i unutrašnje organe, a povrh svega afrodizijak za žene.

Povezano