Ose su dosadni insekti koje niko ne voli, posebno što znaju da ubodu ljude bez nekog preteranog razloga. Međutim, malo je poznato da bez osa ne bi bilo ni vina. Naime, tokom leta na grožđu raste gljivica Saccharomyces cerevisiae. U pitanju je kvasac koji je ključan u proizvodnji vina, piva i hleba. Ako ova gljivica nije prisutna na grožđu vino neće imati poznati ukus. Problem je što ova gljivica na grožđu raste samo tokom leta, a ubija je zimska hladnoća. E, tu nastupaju ose.
One vole grožđe i kad puce sazri one ga jedu i u ustima prave kašu kojima kasnije hrane larve. Zajedno sa grožđem ose pojedu i gljivice kvasa, a njihov stomak je savršeno okruženje da gljivice prežive zimu. Kada ose hrane svoje mlade, one prenose gljivice na njih, pa tokom naredne sezone ose ih prenose u vinograde i ciklus počinje ponovo. Zato kad vidite ose na grožđu u vinogradu nemojte ih terati, one su na posebnom zadatku.