Kako zameniti stare matice

Dodavanje mladih matica radi zamene starih nije lako niti jednostavno, osim ako se obavlja za vreme obilne paše. Uopšte važe sledeća pravila: mlade matice se ne dodaju u pčelinje zajednice u kojima postoji matica trutuša (lažna matica) ili u zajednice u kojima postoje izgrađeni matičnjaci. Isto tako, što je populacija pčela u košnici starija, to će teže bit prihvaćena mlada matica.

S obzirom da bez mlade matice nema jakog pčelinjeg društva, a time niti dobrog prinosa meda, neophodno je jednom godišnje zameniti stare matice mladima. Kao pokretnom pčelaru vrlo  je važno održavati pčelinja društva jakima, te stoga uvek treba imati u rezervi nukleuse s mladim maticama. Matice se  dodaju zajedno s celim nukleusom što je najsigurnije ili pojedinačno.

Nekoliko dana pre zamene matica, šećernim sirupom prihranjuje se  stara zajednica, zatim se pronalazi  stara  matica  i uklanja  se, i premeštaju se  okviri s leglom I pčelama u medište. U postupku premeštanja okvira, novinskim papirom se  odvaja  medište od plodišta. Zatim celi nukleus s leglom i pčelama se  stavlja  u plodište.

Tokom noći pčele, bez matice, smeštene u medište prolaze kroz papir i spajaju se s pčelama u plodištu, to jest s mladom maticom I na taj način formiraju jaku zajednicu. Dakle, u košnici je sada mlada matica, a zajednica je dodatno ojačala.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

17.06.2024.

Postavlja se platforma za kontrolu autentičnosti meda

04.06.2024.

Pčelari nema odmora

03.06.2024.

Produžen konkurs do 4. juna

08.05.2024.

Košnice na krovovima

30.04.2024.

Sufinansiranje nove opreme za proizvodnju i preradu pčelinjih proizvoda

24.04.2024.

Za generalnog sekretara Evropskog pčelarskog saveza izabrana Biljana Tomić

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca