Uskoro Festival kuglofa

U Sremskim Karlovcima će se od 24. do 26. maja i od 31. maja do 2. juna održati Festival kuglofa.

Manifestaciju će pratiti bogat prodajno-izložbeni i kulturno-umetnički program. Program će se uglavnom odvijati na centralnom trgu u Sremskim Karlovcima.

KUGLOF (GUGELHUPF) je tradicionalna hrana Podunavskih Švaba, spravljale su ga „naše bake“, njime ispraćale decu u školu i dočekivale muževe sa teškog paorskog posla. KUGLOF je danas gotovo nestao sa naših jelovnika. Nadamo se da će Festival uticati na oživljavanje i negovanje tradicionalne vojvodjanske kuhinje, kojoj su nemački doseljenici dali značajan doprinos, potsećati na njene korene, ulepšavati tmurnu svakodnevicu, afirmisati Fondaciju ZAVIČAJNA KUĆA i Sremske Karlovce i negovati duh tolerancije i dobrosusedstva.

Festival je zamišljen i organizujemo ga kao manifestaciju tradicionalne kulture Podunavskih Šv aba, ali i građana Karlovaca. FESTIVAL KUGLOFA je manifestacija kojoj posebnu specifičnost daje prisustvo velikog broja žena, kao aktivnih učesnica, ali i kao posetilaca.

I zato je glavna i najatraktivnija manifestacija Festivala takmičenje u spravljanju ovog kolača. Tri prvoplasirana kuglofa se nagrađuju. Kvalitet svakog eksponata ocenjuje stručni i nepristrasni žiri.

Pored ovog „takmičenja“ organizujemo i takmičenje plesnih parova u bečkom valceru.

FESTIVAL KUGLOFA organizujemo u trodnevnom trajanju, uvek poslednjeg vikenda u junu. Sva tri dana traje celodnevna postavka sajamsko – turističkog karaktera. Ova postavka se postavlja na centralnom karlovačkom trgu, trgu sa predivnim, kitnjastim zgradama iz vremena prelaska XIX u XX vek. Na tim postavkama budu izloženi kuglofi, karlovačka vina i bermet, začinsko bilje, proizvodi starih zanata i domaće radinosti, antikviteti i rariteti, suveniri i ručni rad.

Svakog dana organizujemo kulturno turističe manifestacije (revije narodnih nošnji i odevnih predmeta proizvedenih u tehnici starih zanata, priredbu za najmlađe i sl.), ali i programe poput nastupa horova, muzičkih ansambala, izložbe i okrugle stolove na teme iz kulture Podunavskih Švaba ili istorije i sl.

Iz ove kategorije

Pročitajte i:

29.09.2022.

Karlovačka berba grožđa

19.05.2022.

Uskoro Festival kuglofa, evo i gde

09.12.2021.

Karlovačka vinska idila

19.04.2021.

Čokoladni kuglof

19.02.2018.

Vinarstvo i vinogradarstvo se u Karlovačkoj mitropoliji negovalo sa posebnom pažnjom

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca