EBA: STAVIMO TAČKU NA LAŽNI MED ZAJEDNO!

Zar se zaista ne možemo udružiti, i proizvođači i potrošači hrane, i stati na kraj falsifikatima hrane na tržištu, koji su nemoguće jeftini, a u isto vreme često čak i štetni po zdravlje! Na nesreću pčelara i potrošača, MED je jedna od najčešće falsifikovanih namirnica.

Evropski pčelarski savez broji skoro 300.000 pčelara iz 19 evropskih zemalja, a osnovni cilj ovog udruženja je zaštita potrošača od konzumiranja lažnih pčelinjih proizvoda i kao rezultat toga očuvanje pčela i pčelarstva!

Danas je pčela ugrožena u Evropi, jer na žalost ne može da opstane bez pomoći pčelara! Zbog lažnih pčelinjih proizvoda na tržištu (prema zvaničnim podacima Evropske komisije, skoro 50% njih, a većina ih se uvozi iz vanevropskih država), a time i nelojalne konkurencije, ugroženo je čitavo evropsko pčelarstvo, propadanje pčelara znači propadanje pčela i posledično prestanak usluge oprašivanja pčelama, što je preduslov za proizvodnju hrane u Evropi, jer svaka treća kašika hrane zavisi od oprašivanja pčelama!

Sigurnost hrane u Evropi mogu da obezbede samo evropski poljoprivrednici, med (tj. uglavnom „med” koji uopšte nije pravi med) može da se uveze, ali ne i usluga pčelinjeg oprašivanja!

Prisustvo pčela i drugih oprašivača je stoga neophodno za proizvodnju hrane u Evropi.

Da bismo sačuvali pčele i pčelarstvo, moramo odmah stati na kraj svim lažnim pčelinjim proizvodima i istovremeno podržati pčelarstvo i poljoprivredu kupovinom domaćih pčelinjih proizvoda koji dokazano najbolje jačaju naše zdravlje!

Izabrano je novo rukovodstvo Evropske unije, Evropski pčelarski savez javno poziva sve evropske poslanike, evropske komesare i druge donosioce odluka u EU kao i u pojedinačnim zemljama Evrope da zaštite evropskog pčelara, da zaštite evropskog poljoprivrednika, jer bez pčela neće biti poljoprivrede i zaštite evropskog potrošača od falsifikovane hrane.

Evropski pčelarski savez će odmah kontaktirati donosioce odluka u evropskom prostoru i verujemo da ćemo zajedno pronaći rešenje.

 

 

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca