Tradicionalna kulturno-umetnička i zabavna manifestacija Vinski bal održaće se od 23. do 25. avgusta

Tradicionalna kulturno-umetnička i zabavna manifestacija Vinski bal održaće se od 23. do 25. avgusta. Podsećanja radi, prvi Vinski bal održan je davne 1960. godine i od tada, sa prekidima, traje do danas. Ove godine održaće se 38. Vinski bal.

Direktorka Turističke organizacije Nataša Đokić Živković je ovom prilikom prisutne upoznala sa pripremljenim programom. Ona je tom prilikom, između ostalog, istakla da će ove godine Vinskom balu prisustvovati i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević.

„Kao i prethodnih godina i ove godine prvi dan Vinskog bala počeće Vlasinskim kotlićem, potom će biti organizovano plivanje za vinsko burence.. Centralni program kreće svečanom vinskom povorkom, a potom se program nastavlja na letnjoj pozornici uz bogat kulturno-zabavni program, proglašenje najboljeg vinara i najlepše devojke Vinskog bala. Program se završava uz vatromet i koncert Harisa Džinovića“, rekla je direktorka Nataša Đokić Živković na tradicionalnoj konferenciji za medije, koja je danas održana u dvorištu Kulturnog centra.

Za sve prisutne biće organizovan vinski kutak, kod fontane na keju, gde će moći da degustiraju vina izlagača. Održaće se turnir u odbojci, Trofej Vinskog bala, kao i Šahovska simultanka, nastupiće trubači, folklorni ansambli, mažoretkinje i karnevalska grupa.

„Drugog dana Vinskog bala biće priređena izložba karikatura na temu vina i grožđa, a istog dana biće proglašena najbolja karikatura koja je prispela ove godine na konkursu. Pripremljen je bogat program na letnjoj pozornici, a veče se završava koncertom Milice Todorović. Trećeg dana biće izabrana najbolja pesma na temu vina i grožđa, dok će na centralnoj bini nastupiti duo Anđela i Veljko, a potom Živčani bend. Veče će se završiti koncertom Peđe Jovanovića“, dodala je Nataša Đokić Živković.

Govoreći o predstojećoj trodnevnoj manifestaciji Vinski bal, direktorka Kulturnog centra Maja Marković je istakla:

„Nakon višenedeljnog bogatog programa Leto u Vlasotincu, za par dana nas očekuje jedna od najstarijih manifestacija u Srbiji Vinski bal, koji je počeo daleke 1960. godine i sa prekidima evo traje do danas. Kulturni centar je više godina organizovao ovu manifestaciju, a ona je od pre nekoliko godina u nadležnosti Turističke organizacije ali su sve ustanove i preduzeća uključeni u pripremu i održavanje Vinskog bala, naravno uz podršku opštine Vlasotince, koja je i pokrovitelj manifestacije. Iako vina i vinograda nema više u obimu u kome je to bilo pre nekoliko decenija ipak se povećava broj mladih vinara u našem kraju. Zato se trudimo da negujemo ono što imamo, da nastavimo tradiciju i da Vinski bal ostane zaštitni znak naše opštine“.

Direktor Javnog-komunalnog preduzeća „Komunalac“ Zoran Jović, rekao je da će ove godine ovo preduzeće pored održavanja higijene i zelenila, organizovati i postavljanje prodaje suvenira, igračaka i drugih izlagača, na ograđenom delu iznad brane, po simboličnim cenama.

„Neće biti tolerisanja prodaja suvenira, igračaka i drugih stvari na šetalištu. Svi zainteresovani i za postavljanje restorana, to će moći da urade u ograđenom delu iznad brane, po simboličnim cenama. Za prodavce će iznositi 752 dinara dnevno, a za restorane će biti 100 dinara po metru kvadratnom po danu, cene su sa PDV-om, i izuzetno su pristupačne“, istakao je Jović.

 

Direktorka Kulturnog centra Maja Marković ovom prilikom pozvala je zainteresovane na otvaranje izložbe Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša. Izložba je na temu „Graditeljsko nasleđe Vlasotinca“ – „Očuvanje graditeljskog nasleđa: Stara čaršija Vlasotinca“, koja će biti otvorena prvog dana Vinskog bala, 23. avgusta u 13 sati, u dvorištu Kulturnog centra.

Iz ove kategorije

Pročitajte i

Čajevi za kvalitetniji život

Najčitanije danas

Najčitanije ove nedelje

Najčitanije ovog meseca